Nedelja 19.02.2012.
13:47
Beta

Pogledajte oružje srpskih junaka

Vožd Karađorđe

Na izložbi će biti izloženi puška, pištolj i jatagan vožda Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića, puška Tanaska Rajića, sablje Stojana Čupića i Cincar Janka, jatagani Hajduk Veljka Petrovića i Petra Dobrnjca i oružje ostalih srpskih ustanika iz 19. veka.

Od naoružanja fabričke izrade biće izložen perkusioni pištolj sa priborom Stevana Petrovića Knićanina, sablja kralja Aleksandra Obrenovića, revolver "bibernica" upotrebljen u atentatu na kneza Mihaila Obrenovića 1868. i revolver marke "Gaser" junaka balkanskih ratova Jovana Stojkovića.

Biće predstavljena jedna od najznačajnijih zbirki Istorijskog muzeja Srbije koja sadrži oružje zanatske izrade, vojnu opremu, oružni pribor i oružje fabričke izrade.

Posetioci će moći da vide 270 originalnih eksponata iz perioda od 18. do kraja 20. veka, jatagane, sablje, bajonete, puške, revolvere, pištolje, mitraljeze i ostalo ručno hladno i vatreno naoružanje korišćeno na prostoru Srbije.

Estetski se izdvajaju kolekcija jatagana i orijentalnih sablji, puške i pištolji kremenjaci s raskošnim ornamentima, koji predstavljaju raritetne primerke naoružanja i svojevrsna dela primenjene umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 31. marta, a posete su moguće svakog dana osim ponedeljka, od 12.00 do 19.00. Subotom od 12.00 posetiocima će predstaviti izložbu autor Boško Ljubojević.

Ulaznice koštaju 100 dinara, a za đake, studente i penzionere 50 dinara.

2024 © - Vesti online