Nedelja 19.02.2012.
09:52
Press

Joca Amsterdam: Ja sam simbol borbe protiv ovog režima

Joca Amsterdam

Joca Amsterdam poručuje da će na suđenju za ubistvo Ive Pukanića dokazati da je nevin i da uveliko piše knjigu koja će šokirati javnost.


Ovaj intervju "Pres" je objavimo kako bi bile rasvetljene medijske spekulacije da je Joca Amsterdam organizovao bekstvo Kalinića i Milovanovića, kao i zbog toga što je i u svetu u praksi da se svima, pa i osuđenim kriminalcima, pruži prilika da daju svoje viđenje stvari. Novinari "Presa" nisu dozvolili da Joca Amsterdam bilo koga vređa lično, zbog čega su iz intervjua izbacili neka imena i klevete protiv ljudi koji ne mogu da mu odgovore.


U medijima se pojavila priča da vi stojite iza bekstva Kalinića i Milovanovića. Šta je vaš komentar?
- Takve priče imaju političku pozadinu i namerno se puštaju kroz pojedine medije. Političari na vlasti znaju koje sam sve stranke finansirao i koga sam plaćao. Zato me povezuju sa svim i svačim, iako sam već nekoliko godina u pritvoru. Pa, da sam ja organizovao to bekstvo, oni sigurno ne bi bili uhvaćeni...


Da li ste i vi razmišljali o bekstvu iz zatvora?
- Nema razloga da bežim. Verujem da ću pred sudom dokazati svoju nevinost. Trenutno pišem knjigu u kojoj ću obelodaniti mnoge šokantne detalje.


Na suđenju za ubistvo Ive Pukanića kao jedini dokaz u svoju odbranu priložili ste knjigu Domagoja Margetića "Ubojstvo sa potpisom države"?
- Knjiga ovog hrabrog čoveka, novinara i eksperta jasno ukazuje na sasvim neke druge razloge i motive ubistva. Vidi se kako se bar povremeno prikrivaju pravi organizatori i nalogodavci zločina i po lažnoj i isfabrikovanoj verziji bivšeg ministra policije Hrvatske Tomislava Karamarka istraga i sudski proces se usmeravaju ka Srbiji i meni.
 

Stalno nosim namirisana odela

- Moda je refleksija mog višedecenijskog stila. Dugo sam živeo na Zapadu i tako sam zavoleo modu. Mogao sam da je priuštim i to u ono vreme kada su današnja gospoda bili drugovi, članovi... u zna se kakvim odelima. Pa čekajte, zar bi trebalo na suđenju da se pojavim u tunici nalik onoj koju je nosio pokojni Kim Džong Il? Naravno da dobijam odela za suđenja. Svaki put novo. I, naravno, čista su i mirišu - objašnjava svoja pojavljivanja na sudu Joca Amsterdam.

Šta znate o ubistvu Iva Pukanića?
- Apsolutno ništa. Ni pre ni posle ubistva nisam imao nikakva posredna ni neposredna saznanja o tome.


Otkud onda vi u priči oko ubistva Pukanića?
- To je pitanje koje stalno postavljam sebi. Čudim se što je to tako. U dosijeu se jasno vidi da ja nikog od optuženih ni ne poznajem, osim Slobodana Đurovića, s kojim nisam bio blizak godinu i po dana pre samog ubistva.


Da li vam je to onda neko namestio? I ko?
- Delovi službe pod kontrolom Tomislava Karamarka, srpska služba i višemilionska finansijska podrška bugarske političke mafije. Depeša Kamerona Mantera u kojoj je najavljeno moje hapšenje to nesumnjivo i dokazuje.


A kriminalni klanovi?
- Naravno. To je uobičajena situacija u posttranzicionim sistemima: ako je nešto politički namešteno, iza toga obavezno stoje kriminalne strukture. Te klanove formiraju državne strukture za neke svoje potrebe. Imam saznanja da u Hrvatskoj iza mog slučaja stoji klan Ćazima Feliksa Osmanija, samo jednog surogata tajne organizacije Krajačić - Grgurić - Karamarko.


Neki kažu da ste se sklonili u zatvor da biste izbegli likvidaciju.
- Plan za moju likvidaciju je postojao i o tome imam čvrste dokaze - mesecima je pripreman od strane najpreciznijih egzekutora. Ali on nije lako izvodljiv jer umem da se čuvam od zlikovaca, pa se prešlo na rezervnu opciju - fabrikovanje lažnog svedoka i moje hapšenje na osnovu fotokopije hrvatskog tužilaštva, desantskim napadom na moju kuću. Od tada sam talac Beograda i Zagreba.


Kako vas tretiraju u zatvoru?
- Postao sam simbol otpora protiv političko-pravnog terora odlazećeg srpskog i već bivšeg hrvatskog režima. U skladu sa tim je i moj tretman.


Šta radite u zatvoru, kako provodite dane?
- Ovde su uslovi sramni. Sebe smatram patriotom i demokratom. Uvek sam se borio za svoju zemlju, i nije mi jasno da se prema meni ponašaju ovako - bez obzira na to gde se nalazim. Mogu slobodno da kažem da je moj boravak ovde dehumanizacija na delu, slična Mengeleovom eksperimentu. Borim se čitanjem i pomalo sportom, nemam psihičke ni bilo kakve druge krize, glavnu ulogu u tome odigrala je literatura Ive Andrića, koja mi pomaže da prebrodim sve i ostanem human i pravičan.

2024 © - Vesti online