Nedelja 19.02.2012.
05:32
Beta

SAD: Kosovu je mesto u EU i NATO

 

"Impresioniran sam dostignućima koji su postignuti na Kosovu, koje poštuje ljudska prava i slobode. SAD su u snažnom prijateljstvu sa Kosovom i mi smo ponosni na to prijateljstvo. Ostajemo opredeljeni za nezavisnost Kosova", rekao je Berns Radio televiziji Kosova.

On je kazao da SAD snažno podržavaju dijalog o tehničkim pitanjima sa Beogradom kako bi se pronašla formula koja će biti prihvatljiva za obe strane.

"SAD su odlučne u podršci Kosovu da se i dalje angažuje u dijalogu sa Srbijom, dok narod Kosova treba sam da proceni koji je njihov nacionalni interes. SAD i evropski partneri traže da obe strane budu fleksibilne i konstruktivne kako bi Kosovo bilo u stanju da učestvuje na međunarodnim i regionalnim forumima", kazao je Berns.

On je rekao da je to osetljivo i komplikovano pitanje ali da je značajno da "Kosovo bude predstavljeno pred međunarodnim organizacijama kako bi se postavio temelj za bliskiju saradnju sa Evropom".

Razgovor i sa Hašimom Tačijem
 

"To bi bio veliki napredak za Kosovo na putu na kojem smo zajedno radili. Svi simbolički i tehnički aspekti koji zahtevaju mnoge komentare su mnogo manje značajni u odnosu na značaj dobijanja vašeg mesta za stolom", kazao je Berns.

Berns je rekao da je Kosovu mesto u Evropskoj uniji i NATO.

"Mi smo spremni da radimo sa svim političkim predstavnicima na Kosovu da okončamo nadgledanje nezavisnosti i da idemo dalje napred", kazao je on.

Tokom posete Kosovu Berns se juče sastao sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, predsednikom vlade Hašimom Tačijem, predstavnicima KFOR-a, Euleksa i izaslanikom EU na Kosovu.

Berns je posetio i Gračanicu gde se susreo sa vladikom Teodosijem i sa gradonačelnicima Gračanice, Štrpca, Raniluga, Klokota, Parteša kao i predsednicom opštinskog pripremnog tima za opštinu Severna Mitrovica.

2024 © - Vesti online