Nedelja 19.02.2012.
02:33
R.L, Agencije

Suze nad srušenim spomenicima

Srbi, koji su ipak uspeli da stignu u pratnji Kosovske policijske službe, zatekli su, u većini slučajeva zapuštena groblja, porušene i polomljene nadgrobne spomenike, humke prekrivene gomilama snega i smeća.
 

- Zadušni dan u Peći je protekao gotovo bez naroda. Niti je raščišćen prilaz do groblja niti se iz Crne Gore, preko Kule, može doći do Peći. Sneg je sve blokirao - rekao je za "Vesti" vladika lipljanski Jovan, vikarni episkop patrijarha Irineja.
 

On je dodao da je u manastirskoj crkvi, u Pećkoj patrijaršiji, služena zaupokojena liturgija i opšti parastos.

- Groblju u Dečanima ne može se prići od snežnih nanosa i neprohodnih puteva. Ovde su smetovi i do dva i po metra. Nismo mogli da priđemo ni našem manastirskom groblju - ispričao nam je telefonom dežurni monah. Zbog snežnih nanosa izbegli Srbi iz Đakovice iako su planirali nisu mogli do groblja u mestu zvanom Piskote.
 

Ni drugi Srbi iz Metohije nisu mogli da posete groblja od velikih snežnih nanosa, koji u opštinama Istok i Klina dostižu visinu jednog metra. Izlazak na groblje nije bio moguć ni Srbima u planinskim predelima Novog Brda i Kosovske Kamenice. Srbi iz Štrpca sveće za dušu umrlim srodnicima palili su mahom u crkvama pošto su zavejani seoski putevi koji vode ka grobljima.

U severnom i centralnom delu Kosova prilazi grobljima su donekle raščišćeni, posebno u seoskim sredinama na području srpske opštine Gračanica. Na groblju u južnoj Kosovskoj Mitrovici oni koji su uspeli da stignu zatekli su humke u jadnom stanju. Unazad 12 godina vandali su porušili ili oštetili oko 80 odsto nagrobnih spomenika.

Biljana Paunović je doputovala iz Beograda kaže da joj teško pada što je groblje jako zapušteno.

- Groblje je porušeno, jako je žalosno što se nalazi u ovakvom stanju - kazala je Paunovićeva.

Radoš Jovanović obišao je grob svog oca i ogorčen je na lokalnu vlast jer je groblje jako zapušteno.

- Svake godine dolazim na zadušnice. Ostao sam bez reči u kakvom je stanju groblje. Nije mi bilo teško da pronađem očev grob jer imam kapelu kao orijentir - kazao je Jovanović.

S obzirom na to da im je staro i razoreno groblje u južnom albanskom delu Mitrovice, Srbi iz tog grada prethodnih godina mahom svoje preminule sahranjuju na groblju u Rudaru kod Zvečana. Na ovo groblje Srbi su izašli u velikom broju iako im je zbog snega i gužve bilo potrebno mnogo više vremena kako bi stigli.

U Prištini je na potpuno zavejano i neočišćeno groblje izašlo svega desetak Srba. Oni su gazili sneg do struka da bi odali pomen srodnicima. Uz njih je bio i sveštenik Darko Marinković.
 

U Berivojcu bez problema


Oko 30-ak srpskih meštana sela Berivojce kod Kosovske Kamenice, uoči zadušnica raščistili su prilaz groblju i organizovali akciju čišćenja snega sa spomenika preminulih srodnika. Za razliku od kosovsko-kameničkih mahala i zaseoka, selo Berivojce uspeva da se izbori sa zimskim nevoljama. Put koji vodi do seoskog groblja do pre nekoliko meseci bio je gotovo neprohodan. Ali ovaj problem je rešen istovremeno kada je i Ministarstvo za KiM napravilo zgradu za raseljene porodice iz ove opštine.

2024 © - Vesti online