Subota 18.02.2012.
21:12
Beta

Berns: SAD neće podržati ono što šteti Kosovu

"Berns je rekao da su SAD zainteresovane za napredak celog regiona Balkana, ukljućujući i Kosovo ka evropskim integracijama", navodi se u saopštenju posle sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.

Stalno prisustvo SAD na Kosovu je garant mira i stabilnosti u celom regionu: Atifete Jahjaga i Vilijam Berns
 

SAD će nastaviti da podržava Kosovo na međunarodnoj i regionalnoj sceni i na unutrašnjem planu i "neće podržati nijedan korak koji može da šteti nezavisnosti Kosova", novodi se u saopštenju. Predsednica Jahjaga zahvalila je Bernsu na pomoći i podršci koju SAD pružaju Kosovu u konsolidaciji države.

"Predsednica Jahjaga je rekla da je stalno prisustvo SAD na Kosovu garant mira i stabilnosti u celom regionu", navodi se u saopštenju. Ona je ocenila da plan međunarodnog posrednika (Martija Ahtisarija) pruža najbolje rešenje za opštine sa severu Kosova jer obezbeđuje i garantuje sva prava za srpsku zajednicu. Ovaj plan, prema njenim nije mogao da bude primenjen zbog prepreka koje su činile "ilegalne i
kriminalne strukture na severu Kosova".

"Smetnja je i neprestano uplitanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova", kazala je Jahjaga.

Ističući da je Kosovo spremno da ostvari sve sporazume koji su postignuti u razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije, predsednica Jahjaga je zatražila da to učini i srpska strana. Ona je zatražila da se u sledećoj rundi razgovora o regionalnom predstavljanju i da se ima u vidu da se rešenjima ne dovodi u pitanje državnost Kosova.

Berns se u Prištini sastao i sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem
 

Berns se u Prištini sastao i sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem dok je sa ministrom inostranih poslova Enverom Hodžajem potpisao Sporazum o statusu snaga (SOFA). Na osnovu tog sporazuma američki vojni kadrovi radiće sa pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na daljem razvijanju njihovih kapaciteta da izvršavaju svojih osnovnih zadatake.

2024 © - Vesti online