Subota 18.02.2012.
15:05 >> 15:40h
Vestionline

U zamku Lani razgovori predsednika četiri zemlje

Predsednici dve zemlje naslednice bivše Jugoslavije koje smeraju ka Evropskoj uniji pre godinu i po dana dogovorili su se sa šefovima dve države nastale raspadom Čehoslovačke, od 2004. punopravnim članicama EU, da se redovno sreću u ovom formatu kvadrilaterale kako bi razmotrili evropske teme i regionalnu saradnju.

Pristustvuje na sastanku kod Praga: Boris Tadić

Glavni radni razgovori nacionalnih delegacija na čelu sa predsednicima predviđeni su za popodne a Klaus, Gašparovič, Josipović i Tadić održaće predveče zajedničku konferenciju za novinare u Lanima.

Susret je zamišljen kao dvodnevni, ali večeras će ga posle svečane večere napustiti srpski predsednik boris Tadić a preostala trojica predsednika u nedelju će u Lanima položiti cveće na grob provg čehoslovačkog predsednika Tomaša Gariga Masarika.

Češka i Slovačka pružaju Srbiji snažnu podršku da u martu dobije status kandidata za Evropsk uniju a Hrvatsku su podržavale tokom celom njenog približavanja Uniji od početka do kraja pristupnih pregovora.

Češki predsednik Vaclav Klaus založio se ove sedmice tokom posete Turskoj za dalja proširenja Unije i naglasio da kriza u zoni evra ne može da bude izgovor da se širenje Unije zaustavi.

"Siguran sam da je Evropi potrebna promena. Evropi je potrebno da se probudi, da je neko prodrma a mislim da bi ulazak tako velike i dinamične zemlje kao što je Turska mogao da zatrese te ustaljene strukture", kazao je Klaus tokom posete Ankari. Iako je sam najglasniji evroskeptik među šefovima država i vlada Klaus je više puta Srbiji preporučio učlanjenje u EU.

2024 © - Vesti online