Subota 18.02.2012.
14:04
Srna

SPC mora da se registruje u Crnoj Gori

Srbi, registrujte se u stranoj državi

On je naveo da je do sada odbijeno oko 35 zahteva sveštenika i monaha SPC koji nemaju crnogorsko državljanstvo, a koji su tražili odobravanje privremenog boravka u Crnoj Gori radi vršenja verske službe.


"Nije u pitanju negativan odnos prema sveštenicima SPC, već je ista praksa prema svima koji ne poštuju zakon. Kada se zakon ispoštuje, vrlo uredno ćemo postupati po njihovim zahtevima za odobrenje privremenog boravka", rekao je Brajović crnogorskim elektonskim medijima.


On je rekao da se, prema zakonu, verska delatnost može obavljati samo u verskim zajednicama koje su registrovane u Crnoj Gori.


"Sve verske zajednice u Crnoj Gori, osim SPC, registrovane su kod nadležnog organa, odnosno MUP-a. SPC nije registrovana u Crnoj Gori, ali jeste u Srbiji. Zato im poručujem da se registruju u Crnoj Gori i neće biti nikakvih problema sa sveštenicima koji nemaju crnogorsko državljanstvo", rekao je Brajović.


On je dodao da će sedmorica pljevaljskih sveštenika SPC morati da napuste Crnu Goru, a da je rešenje MUP-a o tome samo privremeno odloženo.


Brajović očekuje da će istu sudbinu doživeti i podgorički paroh i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić, kome je MUP Crne Gore odbio žalbu, a sada je u toku postupak pred Upravnim sudom.


"Očekujem da će sud potvrditi naše rešenje", rekao je Brajović.

2024 © - Vesti online