Subota 18.02.2012.
12:03
Lj. Ivanović - Vesti

U stroju sa Klarkom i Klintonom

Ostvarenje koje prikazuje jednostranu sliku rata u BiH Džolijeva brani činjenicom "da je uradila istraživanja" i da je imala brojne saradnike i savetnike kada je pitanju krvavi sukob u Bosni i Hercegovini. Ako se pogleda spisak njenih "konsultanata", onda možda nije ni čudno što u pomenutom filmu nema nijedne srpske žrtve ili naoružanog Bošnjaka.
 

Penzionisani general Vesli Klark objašnjavao je Džolijevoj kakvim su bombama gađani Srbi u BiH, ali i građani SR Jugolsavije 1999. godine. Svoj konsultantski pečat dali su i pokojni Ričard Holbruk, arhitekta Dejtonskog sporazuma i prijatelj Hašima Tačija i komandanata terorističke OVK, Kofi Anan, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, koji nikada nije osudio agresiju na Jugoslaviju, kao i brojne poznate ličnosti koje se bore za američke interese svuda u svetu.

ŠTO SE SRBI LJUTE: Anđelina Džoli

Takođe, Anđelina Džoli o filmu je razgovarala i s bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom, koji je naredio bombardovanje SRJ i otimanje Kosova i Metohije iz sastava Srbije.
Možda sve to nije tako čudno kada se uzme u obzir činjenica da je Džolijeva član američkog Saveta za spoljne odnose, veoma uticajne nevladine organizacije u Vašingtonu, a kolege u tom telu su joj upravo i i konsultanti za snimanje filma "U zemlji krvi i meda".


Članovi organizacije koja ima uticaja na svetsku politiku su bivši predsednici SAD Bil Klinton i Džimi Karter, bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs, poznati novinari, glumci i druge javne ličnosti.


Koliko se od svih njih očekuje možda najbolje govori izjava Lize Šilds iz Saveta za spoljne poslove, prilikom prijema Džolijeve u tu organizaciju juna 2007. godine kad je istakla "da se Anđelina Džoli veoma dobro uklapa u grupu mladih profesionalaca koja je odabrana da budu nova generacija vođstva u spoljnoj politici SAD".

Najviše kritika na film Džolijeve i poruku koje to delo šalje došlo je iz Republike Srpske.
Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić smatra da je film "U zemlji krvi i meda", koji je režirala Anđelina Džoli, "kalibrisan po ratnoj propagandi protiv Srba i nikada nije bilo dileme ko će u filmu biti krv, a ko med".

- Političko, intelektualno i versko Sarajevo postavilo je protivsrpski loš i jednostran film Anđeline Džoli na najviši posleratni pijedestal i ta činjenica govori više od svih sekvenci i kadrova dotične rediteljke amaterke - navodi Vasić.

SA DŽOLIJEVOM NA ISTOM ZADATKU: Vesli Klark i Madlen Olbrajt
 


On smatra da je Džolijeva samo statista, iskorištena kao medijska robna marka, te da su njen film, u stvari, i smislili i režirali drugi. Vasić je rekao da Džolijeva neoprezno navodi svoje konsultante, sve do Klintona, i na taj način otkriva suštinu projekta "krv i med".

- Koliko god Džolijeva pokušavala da celu predstavu internacionalizuje, njen film ima jasan domaći, ovdašnji zadatak - produbljivanje podela u BiH između Srba i muslimana - zaključio je Vasić.
 

 Ljuta na međunarodnu zajednicu

 

Anželina Džoli i glumac Goran Jeftić
 

U intervjuu povodom premijere Džolijeva se trudila da pokaže kako joj cilj nije bio da upre prstom u Srbe, već u međunarodnu zajednicu koja je oklevala da ranije interveniše vojno u Bosni i Hecegovini i time spreči eskalaciju sukoba.


- Uradila sam svoja istraživanja, našla to što sam našla i odlučila da ispričam priču i ako ovaj film u nekog upire prstom, onda je to međunarodna zajednica. Na nju se odnosi moja ljutnja - pravdala se holivudska zvezda, posle brojnih kritika da film nije prikazao pravu sliku sukoba u BiH. 


Kolega i Madlen Olbrajt

 

Savet za spoljne odnose okuplja brojne bivše diplomate poput Henrija Kisindžera i Aleksandara Hejga, bivšeg šefa diplomatije Ronalda Regana. Takođe, tu su i Madlen Olbrajt, državni sekretar SAD za vreme bombardovanja SRJ i bivši komandant američkih snaga u Iraku Džon Abizejd. Koliko su članovi Saveta uticajni ilustruje i podatak da su direktno učestvovali i u formiranju Društva naroda i Ujedinjenih nacija 1945. godine.

2024 © - Vesti online