Petak 17.02.2012.
22:08 >> 22:50h
Beta, B92

"Srbi su dovoljno pametni da ne nasedaju na manipulacije"

"Jasno mi je da su one velikim delom i odraz političke situacije, ali znam da je srpski narod dovoljno pametan da razmišlja svojom glavom i da više ne naseda na manipulacije. Volela bih da pogledaju film i sami procene je li on antisrpski ili ne", rekla je novinarima američka glumica.

Ona je objasnila da cilj filma nije bila bilo kakva propaganda, već da se ispriča ljudska priča koja će "osvestiti međunarodnu zajednicu" i po pitanju tragičnog rata u Hrvatskoj.

Džoli je rekla da je, ipak, iznenadilo što su pojedini mediji u Srbiji objavljivali nešto što ona nikada nije rekla u vezi sa Republikom Srpskom.

Popularna glumica je kazala i da njen suprug, glumac Bred Pit nije doputovao u Zagreb jer je ostao kod kuće s decom, i najavila da će ponovo doći u Hrvatsku.

U silovane Bosanke ubraja i Srpkinje

 

Gostujući u emisiji Jugoslava Ćosića na TV B92 Anđelina Džoli je rekla da ljudima iz Srbije deluje da je film jednostran, ali da je to subjektivna ocena.

 

"Možda tako deluje ljudima iz Srbije, ali ako pričate sa ljudima koji nisu vezani za region, rekli bi da su osetili ljudskost sa obe strane. To su oni videli, kao posmatrači sa strane", kaže Džolijeva.

 

Ona je dodala da rat nije bio crno- beo, i da izjava da nije bilo nasilja i prema Srbima nije tačna. Džolijeva je takođe rekla da veruje da je cifra od 50.000 silovanih Bosanki tačna.

 

"Kada kažem Bosanki mislim na Srpkinje, Bošnjakinje, Hrvatice... Nikada nisam rekla 50.000, rečeno je i do 50.000. Znači to je najviše koliko se procenjuje. Postoje izveštaji koji su dokumentovali preko 40.000 žena koje su silovane, podaci UN i EU govore oko 50.000", rekla je Džolijeva.

 

Ona je pričala i o svojoj saradnji sa Veslijem Klarkom, sa kojim je kako kaže, proveravala podatke, kako bi oni bili korektni, ali takođe kaže da je kontaktirala i izvore iz srpske i bosanske vojske. Ona je takođe rekla da nije pričala ni sa kim iz Haškog tribunala.

 

O Hrvatskoj i Hrvatima

 

"Jako sam ubuđena što sam ovde jer i Hrvatska ima svoju istoriju s borbom za nezavisnost. Srećna sam što sam tu i nadam se da ću opet doći. Oduševljena sam što sam večeras ovde. Djeca su bila na svetskoj turneji s nama i iscrpljena su pa je Bred ostao s njima kod kuće", rekla je Anđelina hrvatskim novinarima i dodala da su neka od njene dece već bila u Hrvatskoj i da su se naljutili što ih nije i ovaj put povela sa sobom.

Na predstavljanju filma bili su i članovi glumačke ekipe predvođeni Radetom Šerbedžijom, Brankom Đurićem, Žanom Marjanović, Goranom Kostićem i Vanesom Glođo. Uz brojne ličnosti iz hrvatskog javnog života, na premijeru je došao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Letos na Brionima bila je gost Radeta Šerbedžije i Iva Josipovića

Slavna američka glumica doputovala je u Zagreb oko 14 časova, a na crvenom tepihu u bioskopu Cine Star Arena pojavila se oko 17.30 u dugoj narandžanstoj haljini. Tamo je dočekalo više stotina obožavatelja s kojima se strpljivo pozdravljala i delila autograme.

Premijera filma bila je predviđena samo za one s pozivnicom, a rediteljka i scenarist filma prisustvovala je samo njenom početku. Nakon što se kratko obratila publici, ona je izašla iz dvorane.


Hrvatski mediji navode da Anđelina večeras odlazi iz Hrvatske i da neće prisustvovati prijemu povodom filma u hotelu Vestinu na koji je pozvano oko 700 zvanica.

U Hrvatskoj danas vlada apsolutna pomama za Anđelinom i njenim filmom iako se on nikako ne tiče Hrvata, njihove borbe i stradanja u ratu tokom raspada Jugoslavije. Mediji o premijeru i svakom glumicinom koraku izveštavaju iz časa u čas, uz opširne izveštaje ko je sve bio na crvenom tepihu i šta je obukao. Prema nekim inavodima poznati su otkazivali zimovanja i godišnje odmore, a toalete su se nedeljama unazad birale kako bi se svi pokazali u najboljem aranžmanu pred holivudskom divom.

Rediteljski i scenaristički prvenac Anđeline Džoli sa ratnom tematikom izazvao je različite reakcije u regionu, od odobravanja u većem delu javnosti u regionu, do osude u delu BiH i Srbije.

Ovo je bila druga poseta Anđeline Džoli Hrvatskoj. Prošlog leta je na Brionima gledala Radeta Šerbedžiju u naslovnoj ulozi predstave "Kralj Lir", a potom se sastala i sa Ivom Josipovićem.

2024 © - Vesti online