Petak 17.02.2012.
21:19
Beta

Česi protestovali zbog nezavisnosti Kosova

Prijatelji Srba sa Kosmeta protestovali u Pragu

"Kosovo je uvek bilo i biće Srbija", "Protestujemo protiv otimanja Kosova", "Bunimo se protiv gaženja međunarodnog prava", bile su glavne parole protesta pred konjickim kipom svetog Vaclava, sveca zaštitnika češkog naroda.

Proteste je, kao i na svaku godišnjicu do sada, organizovalo češko udruženje građana Prijatelji Srba na Kosovu koje je inicirao regionalni lider opozicionih čeških socijaldemokrata Jaroslav Foldina.

Foldina je kao i na ranijim sličnim demonstracijama uporedio rađanje nezavisnog Kosova s Minhenskim sporazumom iz 1938. godine kada su velike sile ostavile na cedilu Čehoslovačku odobravanjem Hitlerovoj Nemačkoj da anektira oblast Sudeta, naseljenu pretežno nemačkim življem u nadi da će to zadovoljiti apetite nacističkog Berlina i da će stari kontinent izbeći strahote pretećeg svetskog rata.

Na demonstracijama su se čule i kritike na računa budućih kandidata za predsednika Češke, koji će doći pošto će za godinu dana isteći drugi i poslednji mandat sadašnjem predsedniku Vaclavu Klaus, koji je više puta odlučno kritikovao odluku češke vlade da već u maju 2008. prizna nezavisno Kosovo.

Govornici su podsetili da su se glavni kandidati za budućeg predsednika koga će Česi prvi put birati na direktnim izborima, šef češke diplomatije Karel Švarcenberg i bivši češki privremeni premijer na čelu tehničke vlade Jan Fišer, političari koji su se rukovali s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"To nisu naši kandidati", čulo se na današnjem protestu.

2024 © - Vesti online