Petak 17.02.2012.
14:56
Vestionline

Jahjaga: Republika Kosovo je realnost

Na manifestaciji povodom četvrte godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova koja je praćena paradom pripadnika Bezbednosnih snaga, Jahjaga je rekla da je nezavisnost plod rada i angažovanja mnogih generacija koje su radile i žrtvovale se za slobodu.

Kosovo je zemlja sa razvijenom demokratijom: Atifete Jahjaga

"Republika Kosova je suverena i nezavisna država, sa garantovanim i međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom, ima puni subjektivitet međunarodnog predstavljanja, kao i sve druge države", kazala je predsednica.

Ona je ocenila da je Kosovo postalo primer dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

"Svi građani Kosova - bez razlike, budućnost Kosova vide u punoj integraciji u Evropsku uniju, u NATO i u stalnom prijateljstvu sa SAD", kazala je Jahjaga.

Ona je ocenila da je Kosovo za četiri godine nezavisnosti postiglo značajne uspehe u svim oblastima.

Jahjaga je za Kosovo rekla da je zemlja sa razvijenom demokratijom, sa privredom koja koristi svoje prirodne resurse i razmišlja o budućnosti mladih generacija i posebno sa školovanom i vaspitanom mladom generacijom, spremnom da pomogne svojoj zemlji.

Premijer samoproklamovane republike Kosova Hašim Tači je rekao da 17. februar "povezuje stradanja iz prošlosti, i sadašnjost, i budućnost Kosova" što je "zasluga
angažovanja i Albanaca u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Preševskoj dolini".

Tači je istakao i "ogromnan doprinos dijaspore u procesu oslobađanja Kosova".

2024 © - Vesti online