Petak 17.02.2012.
12:58
Beta

Merkel: Uskoro novi predsednik

Novi predsednik u dogovoru sa opozicijom
 

Kristijan Vulf danas je podneo ostavku pošto je državno tužilaštvo u Hanoveru sinoć najavilo pokretanje postupka za ukidanje imuniteta šefa države, da bi omogućilo otvaranje istrage zbog sumnje da je Vulf, dok je bio predsednik vlade Donje Saksonije, izvlačio korist na osnovu funcije.

Kancelarka, čijoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) pripada i Vulf, istakla je u saopštenju pročitanom pred novinarima da je "snaga nemačke pravne države u tome da svakog isto tretira, bez obzira na njegov status".

Istovremeno je Angela Merkel najavila da će stranke koje čine njenu koaliciju, pored CDU još i bavarska Hrišćansko-socijalna unije (CSU) i Liberali (FDP), uskoro započceti konsultacije o kandidatu za novog predsednika. U njih će biti uključene potom i opoziciona Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i Zeleni.

Tužilaštvo istragu želi da pokrene zbog Vulfove veze sa filmskim producentom Davidom Grenevoldom. Njemu je vlada Donje Saksonije, dok joj je predsednik bio Vulf, odobrila pokriće za kredit u iznosu od četiri miliona evra.

Vulf je jutros, u izjavi koju je pročitao pred novinarima, istakao da je "uveren da Nemačka svoju privrednu i društvenu snagu može da razvija najbolje i evropskom jedinstvu uspešno doprinese samo ukoliko joj uspe da i na unutrašnjem planu uspešno sprovede integraciju".

Integracija migranata u nemačko društvo bila je ključna Vulfova tema tokom mandata koji je počeo krajem juna 2010.

Na izuzetno loš odjek u nacional-demokratskim krugovima je naišla prošle godine u jednom govoru izrečena ocena da je, s obzirom na veliki broj doseljenika muslimanske veroispovesti, "islam deo Nemačke".

Deo analitičara čak smatra da su liberalni stavovi hrišćansko-demokratskog političara o dosljenicima doveli do toga da je došao na bespoštednu metu žute štampe.

2024 © - Vesti online