Petak 17.02.2012.
09:30
FoNet

UN Siriji dale rok za okončanje krvoprolića

Rezolucija je prihvaćena sa 137 glasova za i 12 protiv, uz 17 uzdržanih, a obavezala je i generalng sekretara UN Ban Ki Muna da za 15 dana obavesti Generalnu skupštinu da li je Sirija ispunila ono što se od nje traži.

Među državama koje su glasale protiv ove neobavezujuće rezolucije bile su Rusija i Kina, koje su 4. februara vetom sprečili da sličnu rezoluciju usvoji Savet bezbednosti.

Ambasador Sirije u UN Bašar Džafari rekao je da je rezolucija uperena protiv njegove zemlje koja je, prema njegovim rečima, pripremila sveobuhvatni plan reformisanja institucija, koji predviđa i referendum o novom ustavu, zakazan za 26. februar.

"Arapske i zapade države žure da nam uvedu sankcije koje će uticati svakodnevni na život ljudi. To samo pokazuje da im uopše nije stalo da pomognu političkom procesu u Siriji", rekao je Džafari.

Ambsador Rusije u UN Vitali Čurkin je rekao da su svi amandmani Moskve bili odbijeni i istakao da će Rusija nastaviti da pomaže Siriji i njenom narodu.

Ovo je druga neobavezujuća rezolucija koju je Generalna skupština UN usvojila o Siriji. U prvoj, usvojenoj u decembru prošle godine, takođe je bilo osuđeno grubo kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

2024 © - Vesti online