Petak 17.02.2012.
08:57
Srna

Tadić i Dodik gledali zajedno film o Žućku

 Film "Žućko - priča o Radivoju Koraću" snimljen je pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića
 

Biografski film predstavlja istinitu i toplu priču o legendarnom košarkašu Koraću, sportskoj zvezdi i harizmatičnom mladom čoveku, ali i priču o bivšoj Jugoslaviji u tom periodu.

Radivoj Korać /1938/ poginuo je 1969. godine u saobraćajnoj nesreći u selu Kamenica 12 kilometara od Sarajeva.

U filmu koji je po svom scenariju snimio reditelj Gordan Matić, rekonstruisani su bitni detalji iz Koraćevog života, počev od ratnog bega u Lici, kada je bio mali dečak, preko prvih košarkaških koraka pedesetih i šezdesetih godina 20. veka, do susreta sa Josipom Brozom Titom i Ivom Andrićem, ali i druženja sa prijateljima.

Korać je studirao elektrotehniku, voleo pozorište, a naročito muziku i sa utakmica u inostranstvu donosio je prve rokenrol ploče u Beograd.

Poznat po nadimku Žućko, postao je jedan od najboljih jugoslovenskih igrača tokom šezdesetih godina. Proglašen je sportistom godine u Jugoslaviji 1960. Za jugoslovenski nacionalni tim debitovao je 1958. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je na četiri Evropska prvenstva i na tri je bio prvi strelac.

Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1961, 1965), dve na Svetskim prvenstvima (1963, 1967) i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963. Odigrao je ukupno 157 međunarodnih utakmica i postigao 3.153 poena, sa, za tadašnje standarde, visokim prosekom od 20,8 poena po utakmici.

Film je do sada sa uspehom prikazan na Evropskom prvenstvu u košarci u Litvaniji i na Festivalu sportskog filma u Palermu gde je dobio dve nagrade.

2024 © - Vesti online