Petak 17.02.2012.
06:28
Blic

Ovako se rađa novo evropsko ostrvo

Snimak NASA pokazuje nastajanje ostrva
 

Novo ostrvo će se nalaziti oko 5 kilometara južno od El Hijera, namanjeg od ukupno sedam kanarskih ostrva, a oko 100 kilometara od najnaseljenijeg među ovim ostrvima - Tenerifa.

Ono što je za posmatrače živopisan spektakl, za lokalno stanovništvo je, međutim, katastrofa koja im ugrožava izvor prihoda. Vulkan ispod površine mora bljuje gasove i usijanu lavu koja se polako hladi, ali tokom tog procesa u moru oko vulkana strada sav život.
- Ova zelena mrlja u moru je mrtva zona. Tu je sve mrtvo, Nema ribarenja, nema škola ronjenja, nema turista, samo mrtve ribe plutaju površinom - snuždeno kaže jedan od ribara sa El Hijera.

Uprkos brojnim istraživačima, snimateljima i radoznalcima koje je privuklo ovo čudo prirode, broj turista je zaista manji nego obično, što za stanovištvo koje živi od turizma i ribarenja nije prijatno.

Naučnici kažu da je sadašnja erupcija samo nastavak erupcija u kojima su tokom dužeg vremenskog perioda nastajala ostala Kanarska ostrva, pa i očigledan dokaz da je taj proces još uvek u toku.

2024 © - Vesti online