Četvrtak 16.02.2012.
14:39
Alo, telegraf.rs

JAR obećana zemlja za srpske kriminalce

Dobrosav Gavrić na sve načine pokušava da izbegne deportaciju u Srbiju

Ovo je, skoro u panici, upitao Dan Plato, član Izvršnog veća za bezbednost Kejptuna u Južnoafričkoj republici. Očigledno šokiran učestalim spektakularnim hapšenjima mafijaških bosova i plaćenih ubica sa svih strana sveta, naveo je i primer Dobrosava Gavrića, osuđenog u Srbiji za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Spski begunac Gavrić, ruski Igor Rusol i marokanski Husein Ait Taleb samo su neki od uhapšenih begunaca sa Interpolove liste, koji su poslednjih dana česti posetioci suda u Kejptaunu. Njima su se pre nekoliko dana pridružili i Čeh Radovan Kejčir, kao i Srbin Veselin Laganin.

U toku je i provera identiteta kriminalca za kojeg se sumnja da je Darko Šarić i za kojeg postoji sumnja da ima status izbeglice u ovoj zemlji.

Privođenje Laganina u Johanezburgu

"Zabrinut sam zbog broja moćnih figura iz podzemlja koje su našle utočište u Kejptaunu. Brinem i zbog broja stranaca umešanih u kriminalne poslove u Kejptaunu", rekao je Plato.

Sada se već svakodnevno, rekao je Plato, lista mafijaških likova “poznatih vlastima Kejptauna” svakodnevno popunjava novim imenima.


"Imamo posla s kriminalcima krupnog kalibra, profesionalcima i prevejanim narko-bosovima, i bojim se da policija Južne Afrike (SAPS) nije dorasla ovom zadatku", zaključio je Plato.

Posle hapšenja Čeha Krejčira južnoafrička policija veruje da će doći i do pouzdanih informacija gde se krije Darko Šarić.

"Sada je već jasno da se Darko Šarić viđao sa Radovanom Krejčirom, koji je jedan od najvećih južnoafričkih mafijaša, umešan u prevare, reketiranje i druge vidove kriminala. On je možda i kumovao dolasku Šarića u Južnu Afriku. Radovana Krejčira policija je dovodila u vezu s ubistvom Sirila Bike, drugog lokalnog mafijaša, kada je ranjen i njegov prijatelj Dobrosav Gavrić. Navodno, prilikom pretresa Krejčirovog stana, policija je pronašla spisak za odstrel, na kojem je bilo i ime Sirila Bika", rekli su novinari iz južnoafričkog lista "New Age".

Dobrosav Gavrić je priznao je da poznaje Radovana Krejčira, da su se povremeno čuli telefonom i da su zajedno igrali poker u kockarnici u Kejptaunu.

Veselin Vesko Laganin, jedan od Krejčirovih najbližih saradnika, srpskog je porekla, iz Bosne i Hercegovine. O tom čoveku se još uvek ne zna mnogo i nije toliko poznat u srpskim kriminalnim krugovima. Kako "Alo" piše on već duže vreme živi u Johanesburgu i dobro je poznat srpskoj emigraciji u toj zemlji.

2024 © - Vesti online