Nedelja 10.01.2010.
13:19
Tanjug

Batić za zakon o vraćanju oduzete imovine


Batić je kazao da on predlaže održavanje te sednice, pošto je "očigledno da vlada ne želi da ispuni obećanje da će do 31. decembra 2009. godine skupštini biti podnet predlog zakona o denacionalizaciji".

Batić je u pisanoj izjavi naveo da je on Predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju podneo parlamentu 6. marta prošle godine.

Donošenje ovog zakona je naša obaveza kao države članice Saveta Evrope, a to je preduslov i za članstvo u Evropskoj uniji, istakao je Batić i ocenio da "deluje uvredljivo sazanje da smo jedina zemlja u regionu koja nije donela ovaj zakon, a obrazloženja državnih funkcionera s tim u vezi su krajnje neprimerena".

On je naglasio da je predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju urađen po najvišim evropskim standardima i usaglašen sa stavovima Mreže za restituciju i drugih udruženja građana koji traže vraćanje oduzete imovine.

Batić je kazao da predlog tog zakona podrazumeva vraćanje oduzete imovine u naturi, a ukoliko je to nemoguće, onda se vraća druga imovina u naturi slične vrste, strukture, lokacije i vrednosti.

"Tek ako je i to nemoguće, onda se predviđa nadoknada putem državnih obveznica", dodao je Batić. "Imajući u vidu da je 95 odsto oduzete imovine zemljište, onda se u takvom obliku (oduzeto ili slično) može i vratiti, posebno imajući u vidu da je njegov praktično jedini vlasnik država", zaključio je Batić.

2024 © - Vesti online