Četvrtak 16.02.2012.
13:50
Srna

SAD traži dobrovoljce za let na Mars

Mars - Crvena planeta
 

Maketa broda za šest učesnika biće montirana na Velikom ostrvu na Havajima. Ovakav poduhvat podseća na ruski "Mars-500" - izolaciju 6 dobrovoljaca u toku 520 dana u moskovskom Institutu za medicinsko-biološke probleme (IMBP) RAN. Eksperiment je završen prošle jeseni i ovih dana su u "Roskosmosu" izjavili da ga treba ponoviti, sad već u bestežinskom stanju u MKS-u.

Dok je ruski eksperiment bio višeplanski i u njemu su se proučavali svi momenti povezani sa promenom psihološkog i fiziološkog stanja čoveka u izolaciji, Amerikance zanimaju samo problemi ishrane. Obično kosmonauti sa sobom nose već pripremljenu hranu, koju treba podgrejati ili rastvoriti u vodi. Na Zemlji se čini da je ona ukusna, ali u svemirskom brodu brzo dosadi.

U kosmosu se smanjuje oštrina čula mirisa, gubi se ukus i apetit, što dovodi do ubrzanog gubitka koštano-mišićne mase, koja se ionako smanjuje u bestežinskom stanju. Rezultat je smanjenje fizičkih mogućnosti posade i nepotpuno obavljanje misije.

Na Havajima će se ispitanici hraniti kako gotovom hranom, tako i onim što sami ispeku ili skuvaju u uslovima stroge štednje resursa, koristeći maštu. Predstoji im da odrede najprihvatljivije porcije za oba obroka i u kom pravcu će se ona menjati u toku 120 dana.

Pitanje čime hraniti kosmonaute toliko je važno da se još u SSSR njime bavio niz instituta. U svim eksperimentima sa boravkom ljudi u izolaciji posebna pažnja se posvećuje hrani. Ipak, i na "Marsu-500" je moglo biti iznenađenja, kaže šef odeljenja IMBP Jurij Bubajev.

Naišli smo na problem kad smo imali jednog učesnika iz Kine, i bile su mu potrebne vrlo specifične namirnice. On se za 500 dana nije navikao na evropsku kuhinju. Na "Marsu-500" kombinovane su gotove namirnice. Naučnik smatra da za 120 dana "zatočeništva" u havajskoj maketi broda u potpunosti može doći do nekih zaključaka.

To je minimalni rok za sticanje opšte predstave. Iako je ruski eksperiment "Mars-500" bio duži i u ovom smislu očigledniji, problemi su nastali kasnije, kad su članovima posade dosadile namirnice koje su im se na početku sviđale.

Ima i onih koje će zainteresovati skroman honorar od pet hiljada dolara plus putni troškovi. (Poređenja radi, učesnici "Marsa-500" dobili su po 100 hiljada dolara). A zahtevi su: visoko obrazovanje, dobro poznavanje engleskog jezika....

Kandidati će se birati u dva kruga. Leti ne seminaru u Kornelskom univerzitetu SAD (on je i organizator poduhvata) i krajem godine na praktičnim časovima. Rok za podnošenje molbi ističe 29. februara 2012. godine - navodi "Glas Rusije".

2024 © - Vesti online