Četvrtak 16.02.2012.
13:29
Kurir

Albanci finansiraju Zukorlića?

Postoje indicije da je put Muamera Zukorlića u Saudijsku Arabiju organizovao Redžep Boja, zvaničnik samoproklamovane rebublike Kosovo
 

- Postoje jake indicije da je ceo put organizovao i finansirao Redžep Boja, bivši muftija Islamske zajednice na Kosovu, koji je sad na funkciji kosovskog otpravnika poslova u Rijadu. Boja je, inače, i član Islamske svetske lige (Rabita), koja je na prošlogodišnjoj konferenciji u julu pozvala države da priznaju Kosovo. Zanimljivo, Zukorlić je upravo na ovoj konferenciji pričao o "ugroženim pravima" Bošnjaka u Srbiji - tvrdi izvor Kurira, i dodaje:

- Odluku Islamske svetske lige i pozivanje na priznanje Kosova prvi je objavio

Redžep Boja. On možda nema veliki uticaj na Zukorlićevu mrežu "ambasada" širom sveta, ali u Saudijskoj Arabiji sigurno ima. Takođe, u zvaničnim saopštenjima IZuS

koja su u vezi sa Saudijskom Arabijom uvek "stoji 'visoka delegacija Sandžaka', kao da je reč o posebnom državi - kaže naš sagovornik.

Zukorlić: Bratski pružimo ruku pomirenja

Aida Ćorović, predsednica nevladine organizacije Urban in iz Novog Pazara, kaže da ima saznanja da Muamer Zukorlić radi na kontaktima s Kosovom.


- Da li je reč baš o Boji, ne znam, ali sigurno je da će nacionalističke grupe na Kosovu pružiti podršku Zukorliću za svoje ideje, jer njima odgovora eventualna secesija Sandžaka. To je, naravno, nemoguće jer Kosovo nije Sandžak - ističe Ćorovićeva.


Samir Tandir, portparol Mešihata IZuS, nije imao komentar.

Vojvodina kao Sandžak?

U delegaciji Muamera Zukorlića, zanimljivo, nalazi se i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Vojvodini Fadil ef Murati, čija je fotografija objavljena i na zvaničnom sajtu IZuS. U njegovom kabinetu nismo uspeli da dobijemo komentar, jer je "imam na putu".

2024 © - Vesti online