Četvrtak 16.02.2012.
13:22
B. Božin - Vesti

Posle marša neonacista opet se traži zabrana NPD

"Stavovi u srcima i glavama ljudi ne mogu se otkloniti zabranom rada jedne partije, ali da država finansira svoje neprijatelje i da im još pruža mogućnosti da se šire u javnosti, to je neodrživo", kazao je Tirze i potom pozvao građane na civilni protest protiv desnih ekstremista.


On je i sam učestvovao u velikim anti-nacističkim demonstracijama u ponedeljak uveče u Drezdenu.

Levičari protiv marša neonacista: Ne žele Hitlerove sledbenike u svojoj sredini

U ovom gradu svake godine neonacisti organizuju veliki skup pod plaštom sećanja na savezničko bombardovanje u kome je 13. februara 1945. godine poginulo mnogo civila, a grad faktički bio potpuno razoren.

Istovremeno se svake godine održavaju i skupovi antinacista, koji ne žele da dozvole da se pomen žrtvama bombardovanja koristi za promociju novog fašizma.


Volfgang Tirze ističe kako je važno da se marš nacista ne toleriše, već da se na miran način pruži otpor i pokaže da je većina na strani onih koji misle drugačije.

U Drezdenu je protivnicima marša desničara uspelo da formiranjem živog lanca blokiraju put kojim je njihova kolona trebalo da prođe i da na taj način skrate trajanje desničarskih demonstracija.

Radikalna desnica: Bombardovanje Drezdena 1945. je ratni zločin


 

U živom zidu bio je i šef pokrajine Donja Saksonija, Stanislav Tilih (koji je poreklom Lužički Srbin).

Oko 1.600 radikalnih desničara je sa bakljama prošlo gradom, praćeno protestom 15.000 hiljada antifašista. Da ne bi došlo do fizičkih sukoba suprotstavljenih grupa pobrinulo se oko 4.500 policajaca koji su razdvajali dve kolone.


- Osloboditi Drezden od nacista ostaje i dalje naš zadatak", poručio je gradonačelnik Jene Albreht Šreter posle demonstracija u Drezdenu.

Podzemlje

 

Poslanik Liberala u novoosnovanoj komisiji Bundestaga za istragu zločina neonacističke trojke, Hartfrid Volf, izjavio je da "posle 13 godina, tokom kojih zločini ove terorističke grupe nisu otkriveni, ova komisija ima za cilj da jasno objasni delovanje neonacističkog podzemlja, jer ono ne sme da postane legenda".

2024 © - Vesti online