Četvrtak 16.02.2012.
05:35
Srna

Talibani: Amere čeka isto što i Ruse

"Sebični Amerikanci moraju izvući pouku iz ruskog poraza i moraju prestati da vode besmislenu bitku sa visoko motivisanim Avganistancima i povući svoje osvajačke snage što pre", poručili su avganistanski talibani u poruci dostavljenoj medijima, prenosi Rojters.

Avganistan zovu i "grobnica imperija": Talibanski borci

Talibani su dodali da američke osvajače i njihove saveznike čeka ista sudbina sa kojom su se ruski osvajači suočili u prošlosti.

Snage bivšeg Sovjetskog Saveza su se 15. februara 1989. godine povukle iz Avganistana, posle poraza u ratu u kome je poginulo 15.000 sovjetskih vojnika.

Posle sovjetskog povlačenja pala je avganistanska komunistička vlada i izbio je građanski rat u kome je Kabul sravnjen sa zemljom čime je omogućen dolazak talibana na vlast 1996. godine.

Posle rata koji je ušao u 11. godinu, SAD i NATO se pripremaju za povlačenje iz Avganistana i žure da obuče avganistansku vojsku i policiju kako bi mogle da preuzmu nadležnosti iz oblasti bezbednosti pre kraja 2014. godine.

"Kada su se povukli sovjetski vojnici, to je bilo i vojno i ekonomsko povlačenje. I kada odu Amerikanci sve će drugo otići sa njima", kaže Mir Ahmad Džoenda, koji je bio član avganistanskog parlamenta u vreme komunista, a sada je pri Građanskom forumu.ž

"Postoji mogućnost ponavljanja 1989. godine i događaja koji su usledili", rekao je on Rojtersu.

2024 © - Vesti online