Sreda 15.02.2012.
19:51
Srna

"Želim da Srbija bude vodeća u regionu"

Dodik na izložbi srpskih Ustava u Skupštini Srbije

Dodik je rekao da je obeležavanje Dana državnosti važno sa stanovišta kontinuiteta i obeležavanja istorijskih događaja iz prošlosti Srbije koji govore o tome da je srpska nacionalna i državna ideja ovde bila davno prisutna.

On je ocenio da je na kraju vladavine otomanske imperije koncentracija slobodarskih težnji srpskog naroda dovela do stvaranja srpske države na ovom prostoru i da je taj proces obilovao potrebom i saznanjem da se donese ustav, koji je u to vreme bio jedan od najdemokratskijih u Evropi.

"Važno je da obeležavamo ove datume i mi iz Republike Srpske sa posebnom pažnjim gledamo razvoj događaja u Srbiji i želimo joj sveukupan napredak i njeno jačanje u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu. Želimo da Srbija zauzme ono mesto koje joj pripada u regionu, a to je da bude vodeća zemlja u političkom i svakom drugom smislu", rekao je Dodik u Beogradu.

Predsednik Republike Srpske prisustvovao je danas u Beogradu svečanosti povodom Dana državnosti Srbije, koji se praznuje na Sretenje, 15. februara, kao spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine potvrđen prvi Ustav Kneževine Srbije.

2024 © - Vesti online