Četvrtak 16.02.2012.
02:47 >> 03:25h
Srna

Klaus: EU koči razvoj Češke

Predsednik Češke: Vaclav Klaus
 

Klaus je, prilikom posete Turskoj, istakao da bi Uniji dobro došlo da prodrma ulazak takve dinamične zemlje kao što je Turska.

"Za nas, za Češku, kočnica je prostor u kome se pretežno krećemo, a to je Evropa. Jer 83 odsto našeg izvoza ide u EU", rekao je Klaus na otvaranju češko-turskog biznis foruma u Ankari.

Zvaničnoj Ankari Klaus je preporučio da skine ružičaste naočare kroz koje, prema njegovoj oceni, Turci još gledaju na EU. Češki predsednik je ocenio da teško da bi Turska ostvarivala tako dinamičan privredni razvoj kada bi većina njenog izvoza išla u Uniju.

Klaus je rekao predsedniku Turske Abdulahu Gulu da Češka i dalje podržava proširenje Evropske unije, pa i njeno proširenje na Tursku. Prema njegovim rečima, sadašnja kriza u evrozoni ne bi trebalo da znači da će opasti podrška članstvu Turske u EU.

"Siguran sam da je Evropi potrebna promena. Evropi je potrebno da se probudi, da je neko prodrma a mislim da bi ulazak tako velike i dinamične zemlje kao što je Turska mogao da zatrese te ustaljene strukture", kazao je Klaus.

Češka je, prema preliminarnim podacima koje je objavio Češki ured za statistiku, prošle godine zabeležila privredni rast od 1,7 odsto, ali tehnički se našla već u recesiji pošto je u poslednja dva kvartala zabeležila pad BDP-a u odnosu na prethodni kvartal od 0,3 odsto.

2024 © - Vesti online