Sreda 15.02.2012.
18:03
Beta

Zašto Grke stalno bacamo na kolena?

Evropski parlament: Žestoka rasprava o stanju u Grčkoj
 

"Ako su neoliberalni talibani ti koji vladaju Evropom, onda to nije dobro!", poručio je Kon-Bendit tokom žestoke rasprave u Evropskom parlamentu o ekonomskoj situaciji u Evropi.

On je optužio "trojku" koju u pregovirima s Atinom čine Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, da radi na "kriminalan način u Grčkoj i da joj nameće sve veće mere štednje".

"Ne možemo da taj narod stalno bacamo na kolena", rekao je Bendit.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič odgovorio je da su "neprihvatljive" te Benditove reči.

"U Komisiji nemamo 'neoliberalne talibane' već funkcionere koji teško rade kako bi bio izbegnut bankrot Grčke", rekao je on. Oni rade "danonoćno, bez pauza za praznike, i bez odmora" u tom cilju, a "Grčka nema bližeg saveznika od Komisije", ocenio je Ševčovič.

Potpredsednik Evropske komisije je istakao "solidarnost bez presedana" Evrope koja je uložila "više od 300 milijardi evra" za spas Grčke. Uslovi koji se nameću Grčkoj na meti su kritika evroposlanika, posebno levice, ali i desnice.

EU "nastoji da silom nametne stabilnost. To je u suprotnosti sa svim onim što je urađeno na ovom kontinentu od 1950. godine", rekla je Silvi Gular iz redova liberala.

"Niko ne veruje da će poslednji paket (pomoći) spasti Grčku. Grčka će 2020. biti u još goroj situaciji nego Italija", upozorio je britanski konzervativac Martin Kolanan koji smatra da je "jedino rešenje da Grčka izađe iz zone evra".

Socijalisti u EP najavili su da će u Grčku poslati "alternativnu trojku" koja će predložiti "drugačiji program" za smanjenje deficita.

2024 © - Vesti online