Nedelja 10.01.2010.
09:53
Tanjug

Hoseinijev "Lovac na zmajeve" hit 2009.

Hoseinijev debitantski roman se pojavio kod "Lagune" 2006 i od tada ne silazi sa bestseler lista, a zatim je došao drugi naslov, istog autora "Hiljadu čudesnih sunaca" koji je, takođe, stalno prisutan na listi najtraženijih knjiga, ali zaostaje za "Lovcem na zmajeve", pa je na godišnjoj listi zauzeo četvrto mesto.

Prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade "Tesla portret među maskama", Vladimira Pištala pozicionirao se na drugo mesto pošto je prvih meseci nakon dobijanja nagrade stalno bio broj jedan a ostao je do kraja godine.


Treće mesto zauzela je knjiga Ronde Bern "Tajna" čiju popularnost bi trebalo da istražuje tim sačinjen od psihologa, sociologa, marketinških stručnjaka, a ponajmanje književnih kritičara koji su je svrstali među apsolutno bezvredne.


U istu kategoriju se može uvrstiti knjiga "Koliba", Vilijama Janga, koja se pojavila 2009. i dominira listama hitova što je još jedna misterija ćudi čitalačke populacije.


Na šestom mestu je roman Marije Jovanović "Dovoljan razlog" koji je 2008 bio izuzetno popularan pa se interesovanje nastavilo i u 2009, ali poslenđih meseci ga nema više ni među 20 bestselera.


Kriterijumi rangiranja

 

Na osnovu podataka koje su svakoga meseca slale najveće knjizare u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Banjaluci, Podgorici, Kotoru i Herceg Novom, "Knjizara.com" je objavljivala listu najprodavanijih 20 naslova u prethodnom mesecu.


Sada su sabirani rezultati 20 najprodavanijih knjiga u svakom mesecu 2009. godine, tako što su knjige koje su držale prvo mesto ocenjene sa 20 poena, dok su one na svakom sledecem nižem mestu dobijale poen manje.

Klasičnom "ženskom pismu", ali u modernoj formi jer se radi o blogu pripada knjiga "Priči nikad kraja" dve novinarke B92 - Gorice Nešović i Jelice Greganović - koja se našla na sedmom mestu.


Neočekivani uspeh ove e-mail razmene dve prijateljice već je "proizveo" po jednu knjigu svake od njih, ali, zasad, ih nema na listama hitova.


"Pobednik je sam", Paula Koelja je na osmom mestu iako se pojavio tek sredinom godine, ali ime Koelja garantuje svakoj njegovoj knjizi neverovatnu popularnost što potvrđuje onih prethodnih 12 koje se još uvek prodaju.


Na devetom mestu je "Zamak u Pirinejima" Justejna Gordera koji je postao kultni pisac preko "Sofijinog sveta" i od tada se svaka njegova knjiga odlično prodaje.


Deseto i 11. mesto pripada romanima Karlosa Ruisa Safona "Igra anđela" i "Senka vetra". Ovaj španski pisac je već četvrtu godinu miljenik srpskih čitalaca, a sada se upravo pojavio njegeov novi roman "Marina".

2024 © - Vesti online