Sreda 15.02.2012.
15:02
Srna

Iran: Evropski ambasadori pozvani na razgovore

Foto: Arhiva

Agencija Irna navodi da je ministar Hasan Tadžik, direktor za zapadnu Evropu u Ministarstvu inostranih poslova, primio na razgovore amabasadore Španije, Italije i Francuske, a posle toga bi trebalo da razgovara sa portugalskim, holandskim i grčkim amabasadorom.


Sadržaj razgovora nije saopšten, ali je reč o šest država koje uvoze iransku naftu.


Države EU dogovorile su se 23. janurara da uvedu postepeni naftni embargo Iranu i da sankcionišu centralnu banku kako bi ukinuli finansiranje kontroverznog nuklearnog programa.


EU je zabranila sklapanje novih naftnih ugovora sa Iranom, ali glavni kupci iranske nafte (Grčka, Italija i Španija) imaju mogućnost da do 1. jula otkažu postojeće ugovore i pronađu druge snabdevače.


Iran trenutno proizvodi 3,5 miliona barela nafte dnevno i izvozi skoro 2,5 miliona, od čega oko 20 odsto ka državama EU, a više od 70 odsto ka državama Azije. Teheran je zapretio da će pre 1. jula obustaviti izvoz evropskim državama, ali takva odluka još nije saopštena.


Izrael, Amerika i Evropa optužuju Iran da pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede nuklearnu bombu, što Teheran konstantno demantuje.

2024 © - Vesti online