Nedelja 10.01.2010.
08:04
Tanjug

Bradić u Pečuju, evropskoj prestonici kulture 2010.

Predstavlja srpsku kulturu: Nebojša Bradić

Bradić će u Mađarskoj boraviti na poziv ministra prosvete i kulture Mađarske Ištvana Hilera i gradonačelnika Pečuja Žolta Pave.

Za 25 godina, od kako je pokrenut projekat Kulturna prestonica Evrope, Pečuj je prvi mađarski grad koji je poneo titutlu evropske kulturne prestonice.

Pečuj

Pečuj i njegovih više od 155.000 žitelja će tokom cele godine predstavljati svoje zamenitosti, promovisati kulturu Mađarske i podeliti bogatstvo svog kulturnog nasleđa sa Evropom i svetom.

Kako je najavljeno, program svečane ceremonije otvaranja biće orijentisan na osnovne vrednosti koje projekat afirmiše - otvorenost, interaktivnu moć tradicije, inovaciju i civilno društvo. Posebno će biti naznačena i saradnja koju je Pečuj uspostavio sa još dva grada koja ove godine nose prestižnu titulu kulturne prestonice: Esenom i Istanbulom.

Tokom svečanosti publika će imati priliku da se upozna s najznačajnijim događajima u istoriji tog mađarskog grada kroz produkcije organizovane u saradnji umetnika, znamenitih ličnosti i stotine studenata, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online