Sreda 15.02.2012.
12:52 >> 13:29h
Srna

Iran unapredio atomski program

Iran proizveo domeća nuklearno gorivo
 

Teheran je u januaru objavio da je uspeo da proizvede i testira nuklearne gorive šipke za svoj istraživački reaktor, što se tumači kao znak da međunarodne sankcije nisu usporile razvoj njegovog atomskog programa.

"Prve nuklearne šipke domaće proizvodnje biće unesene u teheranski nuklearni istraživački reaktor u prisustvu predsednika Mahmuda Ahmadinedžada", rekao je studentskoj agenciji ISNA Ali Bakeri, zamenik šefa iranskog Vrhovnog nacionalnog saveta za bezbednost.

Reaktor u Teheranu proizvodi radioaktivne izotope koji se koriste u medicinskim lečenjima i poljoprivredi. Iran je saopštio da je bio primoran da proizvede sopstvene gorive šipke pošto nije uspeo da postigne dogovor o kupovini goriva od zapadnih zemalja.

Mnogi analitičari sumnjali su da će Iran uspeti da konvertuje svoj uranijum u specijalno gorivo za reaktor. Zalihe goriva koje je Iran uvezao iz Argenitine uskoro će biti potrošene. Državna televizija prenela je da će centrifuge četvrte generacije biti još brže i da će imati veći kapacitet.

Poslednja runda razgovora između svetskih sila, koje sumnjaju da Iran u tajnosti pravi atomsku bombu i Teherana propala je u januaru 2011. godine, jer je Islamska Republika odbila da suspenduje osetljivi proces obogaćivanja uranijuma.

2024 © - Vesti online