Utorak 14.02.2012.
16:54
Beta

Zamenik američkog sekretara stiže u Beograd

Vilijam Berns

Berns u Beograd dolazi u četvrtak, saznaje Beta u dipllomatskim izvorima. Za sada nije poznato sa kime će se sve sastati visoki američki zvaničnik.

Šef srpskog pregovaračkog tima u dijalogu Beograda i Prištine Borislav Stefanović rekao je da od susreta s visokim američkim zvaničnikom očekuje "razmenu informacija" i "mogućnost uticaja na drugu stranu" kako bi se došlo do rešenja pre svega kada je reč o regionalnom predstavljanju Kosova.

To je prva poseta Vilijama Bernsa Srbiji od kako je u julu 2011. imenovan za zamenika državnog sekretara. Državna sekretarka Hilari Klinton boravila je u Beogradu u oktobru 2010. godine

Neposredno pre nego što je postavljen na sadašnju funkciju, Berns je kao državni podsekretar za politička pitanja, početkom jula 2011. učestvovao na Kroacija samitu u Dubrovniku.

Na skupu, čija je tema bila perspektiva regiona i širenje EU, Berns je pozdravio završetak saradnje Beograda sa haškim Tribunalom. On je kao "impresivne" ocenio korake koje Srbija preduzima prema EU. Takođe je rekao da Srbija mora pronaći način da se pomiri sa realnošću na Kosovu.

2024 © - Vesti online