Utorak 14.02.2012.
16:36
B92

Uterivači dug uvećavaju i 20 puta?

Foto: ilustracija
 

Sada to po novim propisima nije moguće, ali nisu izbrisani poslovi koje su banke sklopile s agencijama do 5. decembra prošle godine, pa i problemi koji je ima naša sagovornica.

Sudeći prema iskustvima građana, agencije, da bi došle do novca, posežu za različitim metodama zastrašivanja, ucenjivanja, čak i sile.

Građani se žale da ih agenti zovu telefonom, prete im, ucenjuju, šalju pismena obaveštenja u kojima ih opominju da moraju da plate mnogo veći iznos od onoga koji su dugovali banci, da će platiti još više ako odmah ne izmire dug, a idu i dotle da se o njima raspituju po komšiluku.

"Pokojni muž je imao minus po tekućem računu od 10.000 dinara. Banka je to potraživanje prodala agenciji Eos matriks koja sada pokušava da mi naplati 200.000 dinara", priča D. Pantelić iz Kraljeva, jedan od klijenta koji ima problem s agencijama za naplatu potraživanja. Pantelićeva tvrdi da joj iz agencije prete.

"Iz agencije su me zvali u pola devet uveče. Pritom, nisu znali da mi je kuća bila porušena u zemljotresu. U banci kažu da su prodali moj dug i da njima ništa ne dugujem", kaže ona.

Od Irine Lade, direktorke u agenciji Eos matriks, posle nekoliko pokušaja, nismo dobili odgovor na pitanje kako je moguće da dug naraste 20 puta i da njihovi službenici prete klijentima, prenosi list 24 sata.

"Ono što je veoma bitno jeste činjenica da otkupac potraživanja, bez obzira na to o kome se radi, ne može menjati uslove potraživanja ukoliko bi takva izmena dovela dužnika u nepovoljniju poziciju u odnosu na uslove koji su predviđeni ugovorom koji je taj dužnik zaključio sa matičnom bankom", kažu više puta su isticali u NBS.

2024 © - Vesti online