Utorak 14.02.2012.
13:54
Beta, Vijesti

Nije ovo Montenegro, već junačko srpsko leglo

Sa današnjeg protesta u Pljevljima
 

Stotinak prisutnih, među kojima je bilo i dece, na taj način izrazilo je nezadovoljstvo zbog ranije odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da šestorici sveštenika Srpske pravoslavne crkve otkaže boravak u Crnoj Gori pošto nemaju boravišnu dozvolu.

Oni bi, kako je ranije saopšteno, trebalo da Crnu Goru napuste u sredu, 15. februara.

Današnji protest u Pljevljima organizovala je lokalna nevladina organizacija Srpski kulturni centar "Patrijarh Varnava". Učesnici protesta su, poređani na istoj liniji, nosili transparent sa natpisom "Ne dirajte popove, hapsite lopove".

Crnogorski premijer Lukšić se na skandiranje nije okrenuo i ušao je u zgradu Opštine bez komentara, ali se okupljenima obratio nakon izlaska iz zgrade, kada je dočekan rečima "...lopove... ne hapsi nam popove".

"Nikad država bezrazložno nije proterivala bilo koga. Uprava policije je odložila izvršenje rešenja za mesec. Apelujem na vas da kao što svi treba da poštujemo božije zakone, zajedno učinimo sve da se poštuju i zemaljski zakoni, a to znači da se poštuje Zakon o strancima", rekao je Lukšić okupljenima.

On je ponovio da zbog toga što određen broj sveštenika nisu državljani Crne Gore, mora biti obezbeđena određena registracija, nakon čega će sve biti u redu.

"To sam rekao i mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu srpskom Irineju, na nedavno održanom sastanku u Beogradu, gde je bio i vladika Joanikije. Nisam se sreo sa Filaretom, ali bih mu rekao isto. Država nikad nije proganjala crkvu i neće to učiniti ni sada. Ovde nije u pitanju registracija crkve kao verske zajednice, već je reč o registraciji pojedinih organizacionih delova crkve, da bi mogli ostvariti svoja prava", kazao je Lukšić.

Nakon njegovog obraćanja, okupljeni su se razišli sa mesta održavanja protesta.

2024 © - Vesti online