Utorak 14.02.2012.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto:

Novca ima za svih šest terapija

Na četvrtoj terapiji: Karolina sa majkom

Sprovođenje ovog obaveznog postoperativnog programa u Dečjoj kući pri Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, omogućili su joj plemeniti čitaoci "Vesti", obezbedivši joj sredstva za šest predviđenih terapija u jednoj godini, a svaki roditelje košta nedostižnih 600 evra.

Tako su pristigle donacije, o kojima smo već pisali, a to su 500 evra, deo priloga vrednog 5.000 evra anonimnog donatora iz Bad Homburga, kao i 50 evra Sarijana Stevića sa unucima iz Minhena bile povod da u pauzi između vežbi, ova ljupka i pametna devojčica dođe do Beogradskog dopisništva "Vesti" kako bi ih preuzela.


- Želimo još jednom da se od sveg srca zahvalimo ovim divnim ljudima na ukazanoj pomoći zahvaljujući kojoj će moja ćerkica moći mirno da završi svih šest ciklusa govorne rehabilitacije i resocijalizacije. Koliko svima nama u porodici to znači, teško je rečima opisati, jer da nije bilo ovako dobrih ljudi poput donatora iz Nemačke, naša Kristina ne bi dobila šansu da krene sa vršnjacima u školu.

Istina, čitaoci "Vesti" su joj omogućili ne samo da završi rehabilitaciju uz logopedske vežbe nego da istovremeno prati nastavu sa dečicom u predškolskoj ustanovi i osposobi se za polazak u redovnu osnovnu školu na Kosovu - rekla je 26-godišnja majka Jelena Janićević sa osmehom na licu, a potom dodala:


- Kako vrtići zbog ove jake zime i vanrednog stanja u Srbiji ne rade, Karolina vežba čitanje i pisanje sa mnom kod kuće. Zaista sam prezadovoljna svime što smo uz pomoć lekara i logopeda postigli. Iskreno se nadam da će do polaska u školu celokupno gradivo uspešno savladati i da između nje i vršnjaka neće biti nikakve razlike. Kad to kažem mislim na ravnopravnu komunikaciju sa ostalim prvačićima.


I dok je majka slagala novčanice i zahvaljivala se svima koji su mislili na njenu ćerku dok je ona na Kosovu skupljala snagu za nastavak ovih iscrpljujućih tretmana i savladavanje obrazovno-vaspitnog programa, Karolina je s ponosom pokazivala svoje umeće crtajući kuću, drveće, cvetiće, zvezdice. Pitavši je za koga to tako lepo crta, odgovorila je kratko:" Za vas!"


Zahvalivši joj se na predivnom crtežu, mala Karolina je poželela da što pre krene u iznajmljeni beogradski stan sa mamom, kako bi uživala u zimskim čarolijama, sankajući se i praveći Sneška Belića. 

Nema više straha

 

Zahvaljujući govornim rehabilitacijama, kao i konstantnim vežbanjem kod kuće, lepuškastu Karolinu mešavina glasova ukućana, šumova sa televizije i raznih zvukova koji dolaze spolja više ne plaši. To, naravno, nije bio slučaj kada je dobila implantat i mogućnost da čuje. Sada, međutim, ravnopravno učestvuje u razgovoru ne pomažući se govornim znacima, što je za njene roditelje, lekare, ali i donatore veliki uspeh. Ovoj devojčici omogućeno je da uživa u čarima detinjstva.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online