Ponedeljak 13.02.2012.
21:50
Beta

EU menja oblik i prioritete Euleksa

Evropa menja Euleksu oblik i prioritete
 

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, je istakla da u tom "strategijskom razmatranju doprinos daju sve zainteresovane strane, uključujući Euleks i vladu Kosova".


A, kako je navela, "treba reći da će ta misija, po svemu sudeći, pretrpeti neke promene tokom idućih dvanaest meseci, imajući u vidu napredak kosovskih vlasti u vladavini zakona i promene nužne za misiju".

Predstavnica za štampu istakla je da "sve preporuke koje bi proistekle iz ovog razmatranja (budućnosti Euleksa), moraju biti potvrđene od zemalja članica Evropske unije".

Nezavnično su izvori EU u Briselu preneli da su u pitanju vid i obim delovanja Euleksovih policajaca i carinika, ali da predložena reorganizacija misije EU ne bi trebalo da se dotakne i istražno-pravosudnih struktura Euleksa.

Zvaničnici u Briselu su nedavno ukazali na "napore Euleksa na terenu, ograničenja s kojima se suočava", kao i "nužnost da članice EU pruže opipljiviju podršku policijskim jedinicama Euleksa, jer tu nema dovoljno nužnih sredstava".

2024 © - Vesti online