Ponedeljak 13.02.2012.
16:54
Beta

Izrael optužio Iran da stoji iza napada na ambasade

Dve osobe su povređenje u eksploziji automobila Ambasade Izraela u Nju Delhiju, dok je policija u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, otkrila eksplozivnu napravu u vozilu zaposlenog u izraelskoj ambasadi u tom gradu. Napadi su se dogodili skoro istovremeno u dve zemlje.

Napad na izraelsku napadu u Nju Delhiju

"Iran stoji iza ovih napada i on je najveći izvoznik terorizma u svetu", rekao je Netanjahu na skupu poslanika njegove Likud partije, prenosi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

On je rekao da je poslednjih meseci bilo više pokušaja napada na  izraelske građane i Jevreje u više zemalja, uključujući u Azerbejdžanu i na Tajlandu.

"Svaki put smo uspeli da osujetimo (te pokušaje) uz pomoć lokalnih vlasti. U svim tim slučajevima iza tih napada bio je Iran ili njegov sluga (libanski) Hezbolah", rekao je izraelski premijer.

On je istakao da će Izrael nastaviti da se bori protiv međunarodnog terorizma koji Iran širi.

Niko nije preuzeo odgovornost za današnje napade. Kako navodi agencija AP, moguće je da će se javiti brojne spekulacije o tome da Iran pokušava da uzvrati Izraelu zbog ubistava svojih nuklearnih naučnika i drugih zavera za koje je Teheran
optužio izraelsku tajnu službu Mosad i izraelske zapadne saveznike.

Policija traga za osumnjičenim

Indijska policija traga za motociklistom, osumnjičenim da je postavio napravu na diplomatsko vozilo ambasade Izraela u Nju Delhiju.

"Jedan očevidac je rekao da je vidio čoveka na motoru kako postavlja napravu na zadnji deo automobila", izjavio je novinarima policijski zvaničnik.

On je dodao da su od ove eksplozije povrijeđena tri indijska državljanina, kao i 42-godišnja žena, koja je hospitalizovana.

"Ona je u svesnom stanju. Njen život za sada nije u opasnosti", dodao je policijski zvaničnik, navodeći da je ona supruga atašea za odbranu u izraelskoj Ambasadi.

2024 © - Vesti online