Ponedeljak 13.02.2012.
12:58
Kurir

Tika Stanić: Anđo, BiH vojnici su silovali Srpkinje

Tika uzvraća "udarac" sa filmom "Top je bio vreo" u kojem će ispričati priču o srpskim žrtvama u ratu na teritoriji BiH
 

- Mesecima pratim tu priču po novinama. Previše reagujemo na Anđelinin film, a ne trudimo se da ispričamo svoju priču. Uporedo sa snimanjem u "U zemlji krvi i meda", mi smo snimali film "Top je bio vreo". U samom Sarajevu imali smo problema s prihvatanjem uloga, jer su tamošnji glumci dobijali pretnje. Tražim sredstva da završim postprodukciju, jer ovaj film na neki drugi način priča o ratnim dešavanjima.

Na koji način?
- U filmu "Top je bio vreo" prvi put ćemo imati civilne žrtve srpske nacionalnosti. Imamo scene u kojima pripadnici Armije BiH siluju Srpkinje, pa verujem da će mnogi iz Federacije BiH napasti film. Uoči samog snimanja napali su nas sarajevski mediji, koji su napravili takvu atmosferu da su nam saradnici otkazali. Skoro je bilo nemoguće snimati, ali verujem da će se film uskoro naći u bioskopima.

Zašto nas Anđelina vidi kao zločince?
- Kolika je Anđelinina krivica u celoj ovoj priči što se drži samo jedne strane, toliko

Branka Katić vredi kao mnogo žena

 

Zašto u filmu "Falsifikator" ima malo ženskih likova?
- Zato što glavni lik ima dva sina. Ipak, u filmu igra i Branka Katić, a ona vredi kao mnogo žena.

smo krivi i mi što se nismo potrudili da je dovedemo u Srbiju kad je bila zainteresovana da prvo snima film kod nas, a ne u Bosni. Njeni filmovi su njena stvar. Trebalo bi da se trudimo da snimamo filmove koji će svetu pokazati da Srbi nisu agresori i divljaci.

Snimate i film "Falsifikator", o čovekoljupcu koji želi da pomogne ljudima, pa im falsifikuje diplome...
- Moj otac je prototip za taj lik. On je bio seoski učitelj i verovao je da je svačija želja za obrazovanjem dovoljna za dvojku. Posle rata suočio se s ljudima koji nisu imali mogućnost da završe školu koja im je bila potrebna trebala da bi se zaposlili. Olakšavajuća okolnost na suđenju mu je bila što to nije naplaćivao. Bio je u zatvoru, i to je ostavilo strašne tragove na njemu. Umro je u 56. godini od izliva krvi na mozak.

2020 © - Vesti online