Ponedeljak 13.02.2012.
11:36 >> 18:25h
Vestionline, Agencije

Crna Gora: NATO, pomozi da raščistimo sneg!

  Snežno nevreme bukvalno je paralisalo Crnu Goru
 

On je kazao da će večeras u Brisel biti upućena specifikacija potrebnih stvari i opreme koju Crna Gora može da očekuje od NATO. Lukšić je, u izjavi medijima, naveo da su se neke države, članice Severnoatlanske alijanse, već raspitivale kako bi mogle da pomognu Crnoj Gori.

Aerodrom u Podgorici možda sutra spreman za letove


U toku je čišćenje piste Aerodroma u Podgorici koji će biti osposobljen za avionski saobraćaj ukoliko ne padne još snega. Eventualno otvaranje te vazdušne luke je najavljeno za ponedeljak pre podne, pošto se čišćenje završi.


Podgorički aerodrom je zatvoren za saobraćaj od petka. Zbog snega je bio zatvoren još dva puta.

"Očekujem da već narednih dana bude pozitivno odgovoreno na naš zahtev za pomoć", kazao je crnogorski premijer, dodajući da će sva oprema koja stigne kao pomoć biti od velike koristi.


Crna Gora se nalazi u Akcionom planu za članstvo, koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO.


Snežno nevreme bukvalno je paralisalo Crnu Goru, prekinulo sve vrste saobraćaja, odvojilo sever od juga države, prouzrokovalo velike probleme u snabdevanu strujom, a sve skupa dovelo do uvođenja vanrednog stanja u zemlji.


Sneg i dalje neprekidno pada u centralnim i severnim delovima Crne Gore, a visina snežnog pokrivača ide ka rekordnim ciframa.


Vanredno stanje je proglašeno zbog nezapamćenog snega koji je gotovo u potpunosti blokirao Crnu Goru i izazvao mnogobrojne probleme.

Svi veći objekti u Crnoj Gori - tržni centri i sportske dvorane, u kojima se okupljaju ljudi su zatvoreni, a tako će biti sve dok se od snega ne očište njihovi teško opterećeni krovovi.

Odlukom Operativnog štaba za vanredne situacije zatvoreni su tržni centri "Delta" i "Gintaš", i stadion i sportski centar "Morača" u Podgorici.

Građani su upozoreni da izbegavaju da prolaze ispod nadstrešnica i kraj stambenih objekata sa kosim krovovima, zbog mogućeg pada snega i leda.

2024 © - Vesti online