Ponedeljak 13.02.2012.
10:39
Srna

Pregovori zapeli, Berlin sve nervozniji

Dijalog bi trebalo da dovede do dogovora o predstavljanju Prištine na regionalnim skupovima, što je uslov da Srbija dobije status kandidata za EU.

U Evropskom savjetu kažu da nema ničeg novog na tom planu. ''Radimo na pripremi sledeće runde, ali u ovom trenutku datuma još nema", potvrdila je za "Novosti" portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Maja Kocijančič.

Kad će opet za sto?: Pregovarači Beograda i Prištine

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da su konsultacije u toku, ali da datum nove runde pregovora još nije poznat jer "Priština odbija predloge". Srpska strana ponudila je nekoliko opcija, a sve uključuju Rezoluciju 1244, tvrdi Stefanović.

On je izrazio nadu da će biti napravljen pomak u približavanju stavova dve strane kako bi nova runda pregovora bila održana do kraja meseca.

"Novosti" saznaju da nije sigurno da će se timovi sresti čak ni ove nedelje, ali da bi takav razvoj događaja mogao da bude problematičan s obzirom na signale koje šalje zvanični Berlin - da neće popustiti ukoliko se sporazumi budu sklapali u poslednji čas pred ministarski sastanak, kao što je to bio slučaj u decembru prošle godine.

Ako Nemačka i dalje zadrži tvrd stav, može da se dogodi da se o srpskoj kandidaturi, prema nekim najavama koje su već procurele u javnost, raspravlja sledeći put tek u - decembru tekuće godine.

Iz Brisela stižu upozorenja da vreme neumitno curi. Obe strane se pozivaju na "demonstriranje malo dobre volje", u cilju postizanja sporazuma oko koga su već dogovorena načelna pravila, ali ne i sadržaj.

2024 © - Vesti online