Ponedeljak 13.02.2012.
09:08
Srna

Policija proteruje 8 sveštenika iz Pljevalja

Iz crkvenog odbora Pljevalja saopštili su da je policija, umesto da spašava živote u vreme nezapamćenih vremenskih neprilika zbog kojih je u Crnoj Gori proglašeno vanredno stanje, odlučila da deportuje sveštenstvo SPC iz Pljevalja.

Hram u Pljevljima

"Kakva je grdna nevolja naterala policiju da naredi da sveštenici napuste Crne Goru kada su svi putevi u državi neprohodni? Da li vernici pravoslavci sada treba da očekuju žute zvezde na rukavima?", pitaju pljevaljski sveštenici.

Iz crkvene opštine Pljevlja upozoravaju da bi se progonom sveštenika zatvorile sve crkve u opštini Pljevlja, te traže objašnjenje i pozivaju republičku, lokalnu i sudsku vlast da zaštite osnovna ljudska prava.

Osam sveštenika iz Pljevalja moraju do srijede, 15. februara u ponoć da napuste teritoriju Crne Gore jer im, kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, kao stranim državljanima nije odobren privremeni boravak.

Policija je pribegla "vanrednom pravnom leku" i donela rešenje da se žalbe sveštenstva na odluku da im se ne odobri privremeni boravak odbijaju, a da nova žalba "ne odlaže izvršenje".

Osam sveštenika, koji su državljani Srbije i Republike Srpske, žive i rade u Pljevljima po pet i više godina, neki i sa porodicama, i ranije su redovno dobijali boravišne dozvole.

U crnogorskom MUP-u sada kažu da zahtev pravoslavne crkve nije legitiman jer SPC, kao ni Mitropolija crnogorsko-primorska sa Cetinja, nisu registrovane kao "verske zajednice", odnosno "pravna lica".

Ako osam sveštenika iz Pljevalja budu proterani, a slična sudbina čeka i još pedesetak sveštenih lica, monaha i monahinja iz Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke, verske obrede praktično neće imati ko da obavlja, navode "Novosti"

2024 © - Vesti online