Ponedeljak 13.02.2012.
01:41
Beta, Danas

Fejt: Referendum šteti Srbiji

Ahtisarijev plan je realan i sprovodljiv za sever Kosova: Piter Fejt
 

"Predloženi referendum je mera gledanja unazad koja će štetiti reputaciji Srbije i osudiće sever na stagnaciju i izolaciju, koji koriste samo staroj gardi ekstremnih političara. Cilj referenduma su provokacija i opstrukcija, što će štetiti interesima građana na severu", rekao je Fejt u intervjuu za beogradski "Danas".


Referendum na kojem će se Srbi na severu Kosva izjasniti o tome priznaju li institucije na Kosovu Fejt vidi kao "ispitivanje javnog mnjenja". On napominje i da "međunarodna zajednica jednoglasno protivi održavanju opštinskih izbora Republike Srbije na Kosovu".


Jer, kako je objasnio "Kancelarija međunarodnog civilnog predstavnika (MCP) radi sa Opštinskim pripremnim timom na pripremi opštinskih izbora na severu Kosova koji imaju međunarodnu legitimnost i nude napredak građanima".


Prema njegovim rečima, nije cilj da se Srbima na severu Kosva nametne Ahtisarijev plan, već da ga oni razumeju.


"Tu se ne radi o nametanju, nego o razumevanju. Pre svega, moja preporuka Srbima na severu Kosova je da bliže sagledaju šta Ahtisarijev plan može da im ponudi, jer već sadrži važne odredbe i garancije za srpsku zajednicu. Plan je realan i sprovodljiv za sever, u istoj meri koliko i za svaki drugi deo Kosova", kazao je Fejt.


Fejt je napomenuo da Vlada Kosova sve više pruža usluge građanima i u severnoj Kosovskoj Mitrovici.


"Pre pre 18 meseci na severu je postojala jedna vladina kancelarija, sada ih ima sedam. Do pre godinu i po niko nije tražio kosovska dokumenta, sada ima više od 8.000 zahteva. Opštinski pripremni tim u severnoj Mitrovici je 2010. sproveo jedan, a 2011. osam infrastrukturnih projekata", kazao je međunarodni predstavnik.


Fejt je dodao da Vlada Kosova plaća usluge vatrogasne službe, uličnog osvetljenja, prikupljanje otpada, ogreva i održavanje škola u severnoj Mitrovici.


"Pun suverenitet Kosova ne može da bude talac šačice lokalnih političara na severu koji gledaju unazad", poručio je on.


Fejt je potvrdio da je međunarodna zajednica saglasna sa nekim od predloga predsednika Srbije Borisa Tadića u četiri tačke, ali je nagovestio da je potrebno videti više detalja.


"Elementi predloga predsednika Tadića mogli bi da budu saglasni sa nacrtom Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa. Na kraju, na Vladi Kosova je da radi sa svojim građanima na severu na uspostavljanju funkcionalnog modela lokalne samouprave, koji će povratiti njihovo poverenje i dati im puno priznanje njihovog identiteta, unutar održive i suverene Republike Kosovo", zaključio je Fejt.

2024 © - Vesti online