Ponedeljak 13.02.2012.
07:39
Vestionline

Al Kaida poziva muslimane da pomognu pobunjenicima u Siriji

Al Zavahiri je u video snimku objavljenom kasno sinoć pozvao muslimane iz Iraka, Jordana, Libana i Turske, zemalja koje se graniče sa Sirijom, da se pridruže pobuni protiv Asadovog "kancerogenog režima".

Pobuna protiv Asada: Ajman al Zavahri

Visoki irački bezbednosni zvaničnik rekao je juče agenciji AP da su obaveštajni podaci u poslednja četiri meseca pokazali da postoji protok boraca vezanih za Al Kaidu iz severnog iračkog grada Mosula ka Siriji.

Izjave Al Zvahirija i iračkog zvaničnika dolaze posle dva samoubilačka napada na zgrade bezbednosnih vlasti u Alepu, sirijskom gradu koji je bio relativno miran u 11-omesečnoj pobuni protiv režima Asada. Niko za ove napade nije preuzeo odgovornost, navodi AP, ali podseća da su oni karakteristični za Al Kaidu.

U svom osmominutnom video snimku Al Zavahiri je rekao da za Asadov režim ne preostaje ništa drugo nego ukloniti ga.

"Ne oslanjajte se na zapad i na Tursku, koji su imali sporazume i uzajamnje dogovore sa ovim režimom decenijama i samo su ga napustili kada su primetili da slabi", rekao je Al Zavahiri.

On je pozvao Sirijce da ne prihvate pomoć Arapske lige i "korumpiranih vlada" njenih članica. Al Zavahiri, koji je rođen u Egiptu, preuzeo je vođstvo Al Kaide posle ubistva Osame bin Ladena u Pakistanu.

2024 © - Vesti online