Ponedeljak 13.02.2012.
00:44
Večernje novosti

Rusija formira Agenciju za naoružanje

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, zadužen za modernizaciju vojnoindustrijskog kompleksa, objasnio je rektorima vodećih ruskih tehničkih fakulteta da će Vlada izdvojiti novac u poseban fond kojim će se finansirati najperspektivniji projekti novog oružja i vojne tehnike, pišu ''Večernje novosti''.

Rusi ulažu u nove vojne tehnologije

Nova ruska agencija će pratiti najinteresantnije ideje i pomagati univerzitetima da se bave istraživanjima savremene tehnike. U septembru 2010. godine predsednik Dmitrij Medvedev tražio je da se ruski vojnoindustrijski kompleks pretvori u glavni izvor pronalazaka.

Prema rečima Rogozina, postoje tri osnovna problema kad se radi o pronalascima koje bi kasnije ostvario vojnoindustrijski kompleks. Prvi je nedostatak kvalifikovanih mladih specijalista, motivisanih da rade u toj oblasti. Drugi je što u fabrikama i na fakultetima, gde se obrazuju tehnički stručnjaci, nema dovoljno moderne tehnologije. I treći, na fakultetima se moraju promeniti nastavni planovi kako bi novo znanje doprinelo da se razvijaju nove tehnologije.

- Ruska armija treba da zvecka savremenim oružjem. Ona se mora naoružati modernim oružjem, i samo tada neće biti rata. Savremeni svet liči na šumu punu grabljivica, gde je u toku borba za resurse, i svi se bore za opstanak. Rusija ne sme biti meta, žrtva te borbe. Zato ruska armija mora da bude naoružana savremenim oružjem da bi sačuvala mir na zemlji - rekao je Rogozin.

Ove godine Rusija će za naoružanje i vojnu tehniku potrošiti 77 milijardi dolara.

2024 © - Vesti online