Nedelja 12.02.2012.
20:13
Vestionline

Peru: Uhapšen vođa gerilaca, Artemio

Time je demantovana vest o njegovoj smrti koju je ranije saopštio predsednik Perua Olanta Humala.

"Živ je i pružena mu je neophodna medicinska pomoć. Živ je, ali je teško ranjen, gotovo da je ostao bez desne ruke", rekao je Otarola lokalnoj televiziji N.

Florindo Flores zvani "Artemio"

Ranjenog u pucnjavi, 47-godišnjeg Artemija je našla vojna patrola u jednoj šumskoj brvnari u Alto Halagi na severoistoku Perua, rekao je Otarola. Prebačen u vojnu bazu Santa Lusia u Tokaču, gde će sutra doputovati predsednik Humala.

Predsednik je ranije izjavio radiju RPP da je "siguran" da je telo koje su našle specijalne snage "terorista Artemijo" i da će on odmah otputovati na lice mesta.

Analitičari ukazuju da je Artemijo bio poslednji vođa Istorijskog komiteta pokreta Sentero luminoso koji se nalazio na slobodi, a ucenjen je na 350.000 dolara u Peruu, i na pet miliona dolara u SAD. U intervjuu koji je u decembru dao jednoj lokalnoj televiziji, Artemijo je rekao da je gerilski pokret poražen i da pripadnici tog
pokreta više neće izvoditi napade.

"Sentero luminoso" bio je jedna od najsurovijih gerilskih grupa u Latinskoj Americi. U sukobu tog pokreta sa snagama reda između 1980. i 2000. godine je poginulo ili nestalo gotovo 70.000 ljudi. Taj pokret je naglo izgubio značaj posle hapšenja 1992. njegovog istorijskog vođe Abimaela Guzmana i ostao je aktivan samo u dve manje oblasti u kojima se proizvodi kokain.

2024 © - Vesti online