Nedelja 12.02.2012.
16:41
Dnevnik

"Autonomija Vojvodine, ali u okviru Srbije"

Zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Tibor Varadi
 

On smatra da je Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine “jedno nastojanje da se to normalno stanje uspostavi u okvirima Srbije”, napominjući da je taj zakon donela Skupština Srbije i da misli da je donet u okvirima Ustava.
 

Ističući da smatra da je strah od autonomije Vojvodine "potpuno bez opravdanja", Varadi je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" napomenuo da mu se čini da "strah od autonomije Vojvodine ima korene u iskustvu sa Kosovom, te i u želji da se izbegne jedan scenario”.

Upoređenja sa Kosovom su bez osnova i “suština nije ni u upoređivanju, već u tome da je Vojvodina zaista nešto drugo”, ocenio je taj ugledni stručnjak za međunarodno pravo i napomenuo da su “drugi istorijski koreni, drugačiji sastav stanovništva, drugačije su želje građana Vojvodine”.

Varadi je dodao da Kosovo nije faktički izgubljeno nakon toga što je od oblasti postala autonomna pokrajina, nego nakon što je Slobodan Milošević ukinuo tu autonomiju i tako “uspeo da ujedini one kosovske Albance koji su zaista želeli secesiju, sa onima koji bi prihvatili autonomiju”.
 

U interesu vansudsko poravnanje Srbije i Hrvatske
 

Zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Tibor Varadi izjavio je da bi bilo u interesu i Srbije i Hrvatske da do kraja godine dođe do vansudskog poravnanja po međusobnim tužbama za genocid.

"Evropske integracije, ali ne samo evropske integracije već i sopstveno dostojanstvo, traže da prevaziđemo atmosferu devedesetih godina", rekao je Varadi.

Prema njegovim rečima, ukoliko vansudsko poravnanje izostane, onda bi došlo do javne usmene rasprave, na kojoj bi svaka strana trebalo da koristi najjaču retoriku da bi nekako potkrepila optužbu za genocid.

"Time bismo se vratili u retoriku i atmosferu devedesetih", upozorio je Varadi i podsetio da pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju niko nije osuđen za krivično delo genocida u Hrvatskoj.

On se založio za dosledno utvrđivanje individualne odgovornosti i za kažnjavanje onih koji su činili zlodela, bez obzira na kojoj su bili strani.

2024 © - Vesti online