Nedelja 12.02.2012.
13:57
RTS

Zima nas košta pola milijarde evra

Zbog štednje struje zatvorene pojedine fabrike, privreda na gubitku
 

U Vladi Srbije kažu da će voditi računa da se struja ne isključuje firmama koje imaju posla, posebno za izvoz, ali još ne izlaze s procenom koliko će ovaj mraz koštati, jer se, kažu, ne zna ni koliko će potrajati ovakvo vreme i vanredna situacija, prenosi RTS.

Koliko je preduzeća popustilo mrazu i smanjilo ili prekinulo proizvodnju, ne zna se tačno, ali zbog štednje struje sve ih je više.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić nije mogao da kaže kolika će tačno biti šteta prouzrokovana ovom elementarnom nepogodom, kao i da će se procene raditi kada počne normalna proizvodnja. Zbog vremenskih nepogoda biće manja industrijska proizvodnja, izvoz i uvoz, promet u trgovinama, a sve to znači i manje prihode u budžet.

Miroslav Zdravković, urednik sajta Makroekonomija.org, kaže da je još rano govoriti o kumulativnoj šteti jer sledi period poplava, a nakon poplava pitanje šta će biti s poljoprivrednim rodom koji dospeva u maju i junu.

Prema njegovim rečima, sada se može se reći da je to 500 miliona evra, 1,5 odsto manji bruto društveni proizvod u ovoj godini i pitanje je da li će u drugoj polovini godine ova šteta moći da bude nadoknađena.

Rudarsko-topioničarski basen Bor isključio je postrojenja i opremu na otkrivanju rudnih ležišta, ali je u većoj meri zadržao osnovnu proizvodnju, dok fabrika "Jumko" namerava da u ponedeljak i utorak proizvodnju svede na 20 odsto.

U "Jumisu" ističu da bi za njih svaki neradni dan značilo minimum pet miliona evra manje i da bi nastao veliki problem i nedostatak para za likvidnost, a Valjaonica aluminijuma u Sevojnu, Železara u Smederevu, 14. oktobar, IMT, IMR - samo su neke od fabrika u kojima je proizvodnja stala.

2024 © - Vesti online