Nedelja 12.02.2012.
06:11
Alo, Daily Telegraph

Vojnici živi sahranjeni u rovu

Mnogi posmrtni ostaci pronađeni su u istom položaju u kojem su bili u trenutku urušavanja, što su eksperti uporedili sa Pompejom
 

Prema pisanju “Dejli telegrafa“, vojnici su bili deo veće grupe od 34 vojnika koji su praktično živi sahranjeni kada je saveznička granata eksplodirala iznad tunela 1918. godine, što je dovelo do urušavanja.


Vek kasnije, francuski arheolozi praktično su se spotakli o masovnu grobnicu tokom iskopavanja na bivšem zapadnom frontu u vezi sa radovima na izgradnji puta.


Trinaest tela izvučeno je iz grobnice, ali preostali su morali biti ostavljeni jer je bilo previše opasno kopati ispod planine od blata. Vojnici su bili u sastavu 6. čete 94. rezervne pešadijske regimente. Svi vojnici su identifikovani. Njihova imena ispisana su na spomeniku na obližnjem nemačkom vojnom groblju u Ilfurtu.


Francuske snage su 18. marta 1918. godine iz vazduha napale sklonište bombama, koje su probile jedan bočni zid na dva mesta.
 

Potraga za rodbinom

Tela su predata nemačkoj komisiji za ratne grobnice, ali ukoliko se ne pronađe rodbina i ukoliko ne budu tražili ostatke, planirano je da svi vojnici budu sahranjeni u Ilfurtu.

Mnogi posmrtni ostaci pronađeni su u istom položaju u kojem su bili u trenutku urušavanja, što su eksperti uporedili sa Pompejom. Veliki broj vojnika pronađen je kako sedi na klupi, jedan je ležao u krevetu, a drugi je bio u poziciji fetusa, nakon što je “bačen“ niz stepenice. Osim tela, pronađeni su i lični predmeti kao što su čizme, šlemovi, oružje, novčanici, lule, boce vina, naočare, tabakere, kao i nekoliko džepnih knjiga. Pronađen je čak i skelet koze, a veruje se da je ona bila izvor svežeg mleka za vojnike.


Arheolozi veruju da su predmeti tako dobro sačuvani jer u ovom rovu skoro da nije bilo vazduha, vode ili svetla.


Tunel dužine 90 metara pronađen je na dubini od 5,4 metra u blizini malog grada Karspaha, u Alzasu u Francuskoj. Bio je dovoljno veliki za 500 ljudi i imao je 16 izlaza. Sklonište je imalo grejanje, telefonske veze, struju, krevete, kao i pumpu za ispumpavanje vode. Majkl Landol, vođa arheologa, rekao je da je celo mesto podseća na Pompeju.


“Sve se srušilo u roku od nekoliko sekundi i sve je sačuvano kako je i bilo. Našli smo tela kakva su bila u trenutku smrti, kao u Pompeji“, rekao je Landol.

2024 © - Vesti online