Nedelja 12.02.2012.
03:46
Beta

Predsednik: Bolje legalna droga, nego rat sa bandama

Oto Perez Molina je preuzeo dužnost obećavši da će po kriminalu udariti "gvozdenom pesnicom"
 

Perez Molina je rekao u radio-intervjuu da njegovi predlozi obuhvataju dekriminalizaciju transporta droge kroz taj region: "Ne bi bilo krivično delo transport, promet droge".


Perez Molina, bivši vojni general koji je dužnost preuzeo prošlog meseca, nije izneo detalje o svom predlogu, nije pomenuo na koje bi se vrste droge odnosio, niti je kazao kada će biti sledeći sastanak lidera Centralne Amerike.


On je rekao samo da će tu temu izneti predsedniku Salvadora Maurisiju Funjesu koji će ga posetiti u ponedeljak. Predsednik Gvatemale je rekao da rat protiv droge i sva novčana i tehnička pomoć SAD nisu smanjili trgovina drogom.


"Govorilo se o uspehu Plana Kolumbija, ali sve što se postiglo je neutralisanje velikih kartela", rekao je Perez Molina o inicijativi SAD za podršku Kolumbiji u borbi protiv pobunjenika-levičara i desničarskih milicija uključenih u trgovinu drogom.


Perez Molina je okrivio kartela droge za divljanje nasilja u svojoj zemlji, Gvatemali gde je stopa ubistava 41 ubistvo na 100.000 ljudi.


Predsednik je preuzeo dužnost obećavši da će po kriminalu udariti "gvozdenom pesnicom". Vlasti kažu da narko karteli Zeta i Sinaloa transportuju i prerađuju drogu u Gvatemali i bore se za teritoriju, posebno uz granicu sa Meksikom.

2024 © - Vesti online