Nedelja 12.02.2012.
08:00
24sata.info

Teslin model dostojan bogova

Teslin model X
 

Tesla Motors predstavila je svoj treći automobil na električni pogon, Model X, koji deli platformu s nadolazećim Modelom S.

- Stvorili smo automobil koji je korisniji od monovolumena, ima više stila od SUV-a i bolje performanse od Poršea 911 Karere - rekao je šef Tesle Elon Mask, uveren u izvanrednost novog modela, piše Wired.

Ono što se na njemu ističe su vrata koja izgledaju kao krila sokola. Za razliku od poznatih "galebovih krila" (Gullwing) na Mercedesu, ova stražnja vrata se preklapaju što im omogućava lagano korišćenje i na uskim parkiralištima.

Wired ističe kako je na prezentaciji bilo očigledno da su ova vrata još u "beta fazi" jer je bilo potrebno nekoliko radnika da ih pažljivo zatvore, a da nisu ni baš najbolje primala. Što se tiče unutrašnjosti, u osnovi je slična Modelu S, sa golemim 17 inčnim ekranom osetljivim na dodir. Treći red sedala koji se nalazi ovde trebalo bi da bude dovoljno prostran za dvoje odraslih, dok je u Modelu S treći red opcija, ali sa mesta samo za malu decu.

U Modelu X će dolaziti baterije kapaciteta 60 ili 85 kWh. Zbog veće mase i nešto lošije aerodinamike, očekuje se i pad dometa jednim punjenjem baterija. Kako navodi msnbc, on bi trebalo da bude između 340 i 430 kilometara, u zavisnosti od baterija. Usprkos tome, auto bi trebalo da ubrzava za 4,4 sekunde do 100 km/h. Punjenje baterija preko utičnice od 220 V trebalo bi da traje oko 4 sata. Wired piše kako ga na tržištu možemo očekivati u 2014. godini.

2024 © - Vesti online