Subota 11.02.2012.
10:50 >> 11:00h
Srna

Zavejani Srbi na Kosmetu traže pomoć

Foto: Arhiva
 

U selima Boljevce, Jasenovik, Makreš, Mramor i Kolić, u opštini Novo Brdo, zavejano je više srpskih staračkih domaćinstava.

Srbi iz sela Boljevce uputili su apel da im bude dostavljena hrana, a pomoć traži i stanovništvo srpskih sela Slivovo, nadomak Gračanice gde je u zaseocima Pavići, Perići i Perovići zavejano više domaćinstava.


Do Srba u opštinama Novo Brdo i Kosovska Kamenica u poslednjih mesec dana nije stiglo nijedno terensko vozilo ili čistač, pa se o njihovom zdravstvenom stanju ništa ne zna niti ima mogućnosti da nadležni sa njima uspostave bilo kakav kontakt.

U zaseoku Kušnice, nadomak Gračanice, jedan hrvatska porodica zavejana je već sedmi dan. Reč je o stočarskoj porodici sa oko 300 ovaca.

"Traže hitnu pomoć, pa smo zatražili pomoć KFOR-a i Kosovskih bezbednosnih snaga, čiji je zadatak da intervenišu u vanrednim situacijama", rekla je Srni direktor javnih službi u opštini Gračanica Jelena Stojanović.

Ona je dodala da su očekivanja da je put prema ovom mestu biti probijen tokom dana, ali ističe da je olujni vetar, koji duva od sinoć, ponovo zavejao većinu lokalnih puteva.

Snežni nanosi u planinskim predelima u regionima Peći, Štrpca, Dragaša, Novog Brda i Kosovske Kamenice dostižu visinu i do tri metra.

Neprohodni su putevi prema Crnoj Gori i Makedoniji, a policija vozačima savetuje da izbjegavaju kretanje preko prevoja prema Kosovskoj Kamenici i Novom Brdu.

Na Kosovu i Metohiji temepratura je jutros pala na 10 stepeni ispod nule. Zbog snežnog nevremena škole ne rade.

Proglašeno je vanredno stanje ali, ako je suditi po aktivnostima i reakcijama kosovskih vlasti, preostali Srbi, posebno u planinskim opštinama poput Novog Brda i Kosovske Kamenice, jedino se mogu nadati prestanku padavina i otopljavanju.

2024 © - Vesti online