Subota 11.02.2012.
13:13
Večernje novosti

Novi detalji bekstva Kalinića i Milovanovića

Sretko Kailnić i Željko Milovanović u pokušaju bekstva
 

Prema do sada raspoloživim informacijama, rano je govoriti da li između pokušaja bega i njegovih reči postoji čvrsta veza ili će se sve završiti na sumnji.

Takođe, očekuju se i dodatne informacije o tome ko je "beguncima" dao testerice kojima su prerezali rešetke na vratima i tako izašli u hodnik. Više podataka o tome trebalo bi da daju ostali stražari koje je tužilaštvo predložilo za svedoke, a koji će narednih dana biti ispitani.

S druge strane, utvrđeno je da se Kalinić nalazio u ćeliji broj 77, a Milovanović u broju 75. Oko 5.25 časova ujutru, izašli su iz ćelija tako što su u donjem levom uglu zaštitnih rešetki rasekli vrata. Sa glavnim, drvenim vratima, nisu imali nikakvih problema, jer su ona bila - otvorena!

Čak se Kalinić sakrio iza njih da bi se obukao.

Upravo ova činjenica, kako saznajemo, koštala je Strahinjića sprovođenja istrage. Naime, i tužilaštvo i istražni sudija smatraju da se on nije nalazio na svom radnom mestu - isped ćelija 77 i 75 i neprekidno ih nadgledao.

Zasad, nije pomoglo ni to što je hodnik u obliku ćiriličnog slova G i što je Strahinjić tvrdio da je morao da pazi i na drugi deo. Otkrilo se, takođe, i da ga Kalinić i Milovanović nisu vezali lisicama, kako se tvrdilo, nego kanapom.

Pomoćniku vođe smene Nenadu Mitroviću zamera se što preko video-nadzora nije kontrolisao da li se Strahinjić nalazi na svom radnom mestu.

Kada su Kalinić i Milovanović savladali Strahinjića, stepeništem su krenuli ka prvom spratu i naišli pravo na kancelariju u kojoj je trebalo da bude trećeokrivljeni Dragiša Grković. S obzirom na to da ga, kako nezvanično saznajemo, nije bilo, razvalili su rešetku u donjem delu prozora, otvorili prozor i iskočili u dvorište.

Pravo ispred pripadnika Žandarmerije koji su ih savladali.

Ninoslav Strahinjić, Nenad Mitrović i Dragiša Grković, kojima je određen pritvor, prebačeni su u Padinsku skelu.

Njihovi branioci najavili su da će se žaliti na rešenje o sprovođenju istrage.

- Nisu nam ponudili nijedan dokaz o tome da je Mitrović uradio bilo šta što je moglo da omogući bekstvo - kaže advokat Dalibor Katančević, koji brani Nenada Mitrovića.

- Žaliću se i na rešenje o određivanju pritvora, jer je apsurdno da im se određuje zbog opasnosti da ponove delo, a direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović javno govori da su oni suspendovani.

2024 © - Vesti online