Subota 09.01.2010.
14:15
Vestionline

Srbija dobija prvu bespilotnu letilicu

Model bespilotne letelice ''Vrabac''

Direktor VTI Mladen Pantić je na svečnosti povodom obeležavanja dana tog instituta, 3. novembra 2009. rekao da je 29. oktobra premijerno poletela mini bespilotna letilica "vrabac" koju strucnjaci VTI i dalje usavršavaju.

Specifikacije ''vrapca''

 

Razmah krila: 2.8 m
Dužina trupa: 1.9 m
Maksimalna poletna težina: 5.5 kg
Težina opreme misije: 1.3 kg
Operativna visina leta: 500 m
Optimalna krstareća brz. na 500 m: 61.0 km/h
Brzina maks. istrajnosti leta: 57.0 km/h
Maksimalna brzina: (0 m) 92.0 km/h
Minimalna brzina: 31.0 km/h
Max. brzina penjanja (0 m) 2.5 m/sec
Istrajnost leta: 1 h+
Operativni radijus: 10 km
 



Tim od deset stručnjaka VTI na konstuisanju bespilotna letelica radio je dve godine a prilikom probnog leta "vrabac" je ostao u vazduhu 22 minuta.


"Vrabac" može da se koristi u vojne svrhe a veliku primenu nalazi i u civilnom sektoru - za izviđanje terena prilikom poplava i požara, nadgledanje dalekovoda ili kontrolu saobraćaja.


Predviđeno je bespilotna letilica bude deo jedinstvenog vojnog komandno-informacionog sistema, na taktičkom nivou i kao senzor treba da šalje sliku tamo gde se komanduje.


"Vrabac", koji je proizveden u vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" je jeftiniji od sličnih proizvoda iz sveta tako da se očekuje da će biti i značajni izvozni artikal.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je da će to ministarstvo na proleće promovisati bespilotnu letilicu koja je proizvedena u Vojno tehničkom institutu.

"Uveren sam da će ovaj proizvod još više podići ugled našeg sistema odbrane u svetu", rekao je Šutanovac.

2024 © - Vesti online